Парламент закликав ООН створити трибунал щодо малазійського Боїнга

Четвер, 16 липня 2015, 18:17

Верховна Рада звернулася до ООН із закликом створити міжнародний трибунал для суду над відповідальними за збиття малазійського Боїнга в липні минулого року.

За таке рішення проголосували 248 народних обранців.

Авторами цієї постанови виступила група депутатів, серед яких Оксана Сироїд, Олег Ляшко, Ганна Гопко та інші.

Наводимо текст звернення:

"Рік тому, 17 липня 2014 року над окупованою внаслідок збройної агресії Російської Федерації територією України в Донецькій області був збитий пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс MH17.

283 пасажири і 15 членів екіпажу, які перебували на борту цього літака, загинули внаслідок цього міжнародного злочину.

Згаданий злочин викликав значний міжнародний резонанс.

Зокрема, 21 липня 2014 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію 2166 (2014), у якій висловила підтримку намірам здійснити повне, належне і незалежне міжнародне розслідування інциденту відповідно до правил Організації міжнародної цивільної авіації, та закликала усі держави-члени ООН надати будь-яку запитувану допомогу у цивільному і кримінальному розслідуванні інциденту та притягненні винних до відповідальності. 

Попередні висновки, оприлюднені 9 вересня 2014 року Радою з Безпеки на транспорті Нідерландів, якій передані повноваження з розслідування інциденту, свідчать про ураження літака ззовні великою кількістю елементів ураження. 

Керівництво Російської Федерації всіляко намагалося зірвати розслідування цього злочину та дезінформувати світову спільноту.

Російська Федерація як держава-агресор, що анексувала Крим, окупувала частину Донбасу та перетворила своїх військовослужбовців на кривавих терористів, не має ні морального, ні юридичного права блокувати рішення Ради Безпеки ООН про створення зазначеного міжнародного трибуналу. 

Верховна Рада України висловлює співчуття рідним і близьким загиблих та всіляко підтримує спільну ініціативу України, Нідерландів, Малайзії, Австралії та Бельгії, які проводять незалежне кримінальне розслідування справи за фактом збиття літака, щодо створення Радою Безпеки ООН міжнародного кримінального трибуналу для притягнення до відповідальності осіб, винних у скоєнні пов’язаних з цим інцидентом злочинів.

Заснування Радою Безпеки ООН незалежного міжнародного кримінального трибуналу відповідно до розділу VII Статуту ООН є найкращим засобом забезпечення справедливості для жертв та їхніх близьких і відповідатиме найвищим міжнародним стандартам. Це стане адекватною реакцією ООН на трагедію, оскільки інцидент і пов’язані з ним наслідки для безпеки цивільної авіації зачіпають інтереси міжнародного співтовариства в цілому, загрожують міжнародному миру і безпеці та наражають на небезпеку цивільну авіацію.

Верховна Рада України звертається до усіх держав-членів ООН: 

не допустити безкарності винних у злочині, пов'язаному зі збитим літаком малайзійської авіакомпанії, та забезпечити неухильну реалізацію принципу невідворотності покарання; 

закликати Російську Федерацію підтримати ухвалення Радою Безпеки ООН Резолюції про створення міжнародного кримінального трибуналу для судового встановлення винних та переслідування осіб, відповідальних за цей міжнародний злочин;

забезпечити належну співпрацю з органами трибуналу після його створення".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
Усі новини...