Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський суд заочно арештував депутата, який був проти анексії

П'ятниця, 17 липня 2015, 14:49

Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт депутата Держдуми Іллі Пономарьова, якого звинувачують у сприянні в розтраті $750 тисяч фонду "Сколкове".

Про це йдеться у постанові судді Валентини Левашової, оголошеній у п'ятницю за підсумками розгляду клопотання слідства, повідомляє "Інтерфакс".

Суд ухвалив арештувати депутата на два місяці з моменту затримання.

На даний час він перебуває за межами Росії, його оголошено у міжнародний розшук.

На засіданні адвокат звинувачуваного Марія Баст повідомила, що її підзахисний не намагається сховатися від слідства.

"Він готовий дати свідчення, він готовий з'явитися, а також дати свідчення в письмовій, усній формі – так, як захоче слідство",- сказала захисник.

Пономарьов відшкодував усі фінансові претензії фонду "Сколкове", тому арешт є надмірним запобіжним заходом для Пономарьова, вважає адвокат.

"Слідство застосовує надмірний запобіжний захід, обґрунтовуючи свою позицію формально, лише ілюзорними аргументами. Це здогади, вигадки, припущення слідства, нічим не доведені", - заявила Баст.

За словами адвоката, слідство у своєму клопотанні вже ставить перед судом питання про провину Пономарьова.

"Це порушує принцип презумпції невинуватості, гарантований не лише російським, але й міжнародним законодавством",- вважає Баст.

За її словами, слідство невірно кваліфікує дії Пономарьова, бо вони належать до сфери цивільних правовідносин.

"Максимум, тут ідеться про неякісне виконання робіт, це належить до сфери цивільних суперечок. В обов'язки мого підзахисного не входив контроль над розподілом ресурсів фонду "Сколкове", - сказала адвокат.

Баст пов'язала кримінальне переслідування свого підзахисного з його політичною діяльністю, назвавши Пономарьова "чи не єдиним депутатом Держдуми, який стоїть у опозиції до нинішньої влади".

У свою чергу, прокуратура просила суд задовольнити клопотання про арешт Пономарьова, бо вважає, що представлених до суду матеріалів достатньо, щоб відправити депутата в СІЗО, а інкримінований йому злочин не вважає економічним.

Звинувачення Пономарьову у сприянні в розтраті (ч.5 ст.33, ч.4 ст.160 КК РФ) слідство заочно пред'явило наприкінці червня.

За даними СК РФ, у 2010 році фонд "Сколкове" уклав із Пономарьовим угоду на виконання науково-дослідних робіт вартістю $750 тис, пізніше вартість угоди знизили до $450 тис., а на $300 тис. уклав із депутатом ще один договір, за умовами якого Пономарьов мав провести курс лекцій – а це виявилися 3-18 хвилинні виступи не за заявленою тематикою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: