Грузія вимагає від Росії 70,32 мільйона євро за депортацію 2006 року

П'ятниця, 3 липня 2015, 17:31

Грузія вимагає від Росії 70,32 мільйона євро як компенсацію за завдану моральну шкоду під час масової депортації грузинів з Росії в 2006 році.

Про це посилаючись на заяву Мін'юсту Грузії, повідомляє Грузія Online.

Відповідні документи були направлені до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі 2 липня.

Відзначається, що Мін'юст Грузії у вересні 2014 звернувся до ЄСПЛ і попросив як посередника надати допомогу в проведенні переговорів з РФ в будівлі суду.

ЄСПЛ тоді встановив порушення Росією кількох статей Європейської конвенції з прав людини в 2006 році, коли була проведена масова депортація грузинів.

У рішенні суду зазначається, що з боку Росії мала місце координована політика щодо затримання, арешту і масового вигнання грузинів, відповідно, була порушена четверта стаття четвертого протоколу Європейської конвенції.

На визначення розміру компенсації сторонам було дано 12-місячний термін. Питання мали вирішити міністерства юстиції двох країн.

Проте за словами Мін'юсту Грузії з Росії не надходило жодної документації або позицій в обхід Страсбурзького суду.

З урахуванням цього, відповідно до інструкції Європейського суду і неможливості проведення переговорів з міністерством юстиції РФ, Мін'юст Грузії представив до Страсбурзького суду письмові міркування з приводу компенсації.

За моральну шкоду Грузія вимагає від влади Росії 70 320 000 євро. Ця сума заснована на прецедентних рішеннях Страсбурзького суду з подібних справ.

З даного приводу Страсбурзький суд проведе обговорення і визначить подальшу процедуру і кроки для сторін.

Масові гоніння в Росії торкнулися тисяч чоловік грузинської національності. У позові грузинської сторони в якості ілюстрації наведені 130 індивідуальних випадків, зазначає Грузія Online.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування