Ягланд: Особливий статус Донбасу слід згадати у Конституції

Четвер, 9 липня 2015, 09:55

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд вважає, що особливий статус Донбасу слід згадати у Конституції України, щоб повноцінно втілити мінські домовленості.

Про це він заявив в інтерв'ю DW.

Ягланд висловив думку, що "шлях для децентралізації прокладено" в Україні і висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить відповідні зміни.

"Усі поради Венеціанської комісії були взяті до уваги українською стороною, і ми в Раді Європи дуже високо це оцінили", - зазначив він.

Коментуючи намір лідерів так званих "ЛНР" і "ДНР" провести місцеві вибори на підконтрольних їм територіях не синхронно з рештою України (18 жовтня і 1 листопада, а не 25 жовтня – ред.), генсек Ради Європи нагадав, що у мінських угодах говориться, що місцеві вибори повинні проводитися на основі українського законодавства.

"Те, як ці вибори пройдуть і як вони буду організовані, перебуває у руках сторін-учасниць переговорів у Мінську", - наголосив він.

"Ми не є стороною мінських угод. Ми можемо лише радити Україні, що необхідно змінити в Конституції для того, щоб імплементувати домовленості, досягнуті під час другої зустрічі в Мінську. Зокрема, пункт про надання особливого статусу Донбасу", - сказав Ягланд.

"Щоб повною мірою реалізувати мінські домовленості, необхідно згадати про це в Конституції, тоді Верховна Рада зможе ухвалити спеціальний закон, який би надавав особливий статус Донбасу", - додав він.

Раніше повідомлялося, що Конституційна комісія пропонує закріпити в перехідних положеннях Конституції дію закону про особливий режим місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.

"Питання, пов'язане з 11-м пунктом так званих Мінських угод про особливий режим місцевого самоврядування – це буде передбачено в перехідних положеннях. Там буде сказано, що окремим законом визначається (особливий режим), як це зараз є, хоча цей закон недосконалий", - казав член конституційної комісії Віктор Мусіяка.

Перехідні положення згодом можуть втратити силу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування