Активісти звинувачують власника "Дарниці" у спробі "монополізувати МОЗ"

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:49

Активісти заявляють, що власник фармацевтичної корпорації "Дарниця" Гліб Загорій намагається "монополізувати МОЗ".

Про це йдеться у спільній заяві "Центру протидії корупції" та БФ "Пацієнти України".

Таку реакцію в активістів викликала інформація про призначення керівником Державного експертного центру МОЗу Івана Бавикіна.

Річ у тім, що за даними громадського руху "Чесно", ще декілька місяців тому пан Бавикін працював помічником депутат від БПП Гліба Загорія, але зник зі списку помічників саме напередодні призначення.

"Фактично людина, яка працювала помічником одного з найбільших гігантів на ринку фармацевтики, тепер прийматиме рішення, які препарати допускати на український ринок, а які ні. Тепер "Дарниця" може отримати доступ до інформації щодо інноваційних препаратів та їх випробовувань, або скористатися шансом та не пустити на ринок продукти-конкуренти", - вважає Олександра Устінова, член правління ЦПК.

На думку активістів, таке призначення може також поставити під загрозу передачу закупівель ліків міжнародним організаціям.

Крім того активісти нагадали, що зараз першим заступником міністра охорони здоров'я працює Олександра Павленко, яка раніше працювала адвокатом компанії "Дарниця".

Крім того, заявили активісти, колишній голова Держлікслужби Олексій Соловйов "теж був ставлеником Гліба Загорія ще за часів єкс-прем’єра Миколи Азарова".

У самому ж МОЗі заявили, що конкурс на обрання голови ДЕЦ був відкритим, а в ньому взяли участь 8 претендентів.

Як відомо, Державний експертний центр надає експертний висновок щодо того, чи може той чи інший препарат продаватися на території України.

На основі такого висновку ДЕЦ Держлікслужба видає дозвіл на реєстрацію препарату в Україні.

Зараз призначення Бавикіна залежить, згідно із законом, від того, чи погодить цю кандидатуру київський мер та голова КМДА Віталій Кличко. 

Після погоджувальних процедур міністром буде підписано відповідний наказ МОЗу про призначення.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News