Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко дав громадянство росіянам Марії Гайдар і Володимиру Федоріну

Вівторок, 4 серпня 2015, 10:13

Російська громадська діячка Марія Гайдар і російський журналіст, колишній головний редактор Forbes-Україна Володимир Федорін отримали українське громадянство.

Президент Петро Порошенко підписав відповідний указ і вручив їм паспорти громадян України, повідомляє прес-служба президента.

Марія Гайдар і Володимир Федорін отримали українське громадянство. Фото АП

Під час вручення паспортів Порошенко сказав, що велика кількість росіян, які розуміють реальний стан речей, роблять вибір: "або ти залишаєшся з вільним світом, демократією і робиш все, щоб забезпечити торжество свободи та демократії, або мовчиш – і при цій мовчазній згоді коються дуже важкі злочини".

"Ваш приклад переконливо демонструє, що мовчати не можна, треба жити в ладу зі своїм сумлінням", - сказав президент України новим співвітчизникам.

Порошенко також заявив, що максимум, що вони можуть сьогодні зробити для Росії, – "це забезпечити успіх України".

Лише за цих умов можна буде відновити стосунки між вільною Україною та вільною Росією, вважає Порошенко.

Президент подякував Марії Гайдар, Володимиру Федоріну та усім росіянам, які знаходять у собі мужність висловлювати незгоду з діями правлячого в Росії режиму, за їхню активну сміливу громадянську позицію.

Президент побажав новим громадянам України не втрачати зв’язки з Росією. "Ваша незаангажована позиція, думка та інформація з України як альтернатива кремлівській пропаганді є дуже важливою для мільйонів росіян", - сказав Порошенко.

Володимир Федорін про своє нове громадянство сказав: "Це велика честь і знак великої довіри з боку народу України та президента України, і, можливо, найвідповідальніше рішення в моєму житті".

Він назвав Україну флагманом свободи і нормалізації на пострадянському просторі, "який дає надію народам колишнього СРСР стати членами світової сім'ї вільних народів", цитує журналіста прес-служба президента.

За словами Федоріна, для нього важлива особиста участь у цьому процесі.

І Марія Гайдар, яка в Росії була активним учасником громадського та опозиційного руху, заявила, що для неї громадянство України – дуже знаковий вибір:

Марія Гайдар отримала паспорт України

"Я тут у важкий для України час для того, щоб розділити долю українського народу. У нас спільний ворог – авторитарний режим, який вбиває людей як у Росії, так і тут", - заявила вона.

Гайдар також запевнила, що зробить усе можливе, "щоб цього ворога перемогти і показати інший шлях – шлях свободи і демократії, поваги, партнерства та добросусідства".

Вона вибачилася за те, що відбувається зараз у Росії, та висловила сподівання, що "Україна побачить, що росіяни – це не лише війна, агресія і ненависть".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування