Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Мінську обговорять питання місцевих виборів на Донбасі — Порошенко

Понеділок, 21 вересня 2015, 18:24

Контактна група в Мінську у вівторок обговорить питання проведення місцевих виборів на Донбасі.

Про це в понеділок заявив президент України Петро Порошенко.на спільній з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом прес-конференції у Львові після відкриття міжнародних навчань із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру "Україна-2015".

"На зустрічі тристоронньої контактної груп, що відбудеться завтра в Мінську, у нас був присутній представник БДІПЛ ОБСЄ, він висловив свою чітку позицію, що збігається з українською, і ми за те, щоб вибори в Донецьку і Луганську були дуже добре підготовлені, і всі попередні умови щодо діяльності українських ЗМІ, українських виборчих комісій, щодо того, щоб прибрати озброєних людей, тому що під буллами кулеметів вибори не робляться", - сказав Порошенко.

Відповідаючи на запитання про те, якою буде реакція Києва у разі проведення псевдовиборів на підконтрольних територіях Донецької і Луганської областей, Порошенко відповів: "Така ж реакція, як і на фейкові вибори, які абсолютно не відповідають ні міжнародному праву, ні українському законодавству. І не мають жодних юридичних наслідків, ці вибори не визнані ніким у світі, і відповідно, не мають жодних результатів, тому що є фейковими".

Він наголосив, що проведення таких виборів не відповідає стандартам ОБСЄ і суперечить Мінським угодам.

"Друга позиція – що це створює велику небезпеку Мінським домовленостям і так само, як вибори 2 листопада (2014 р.) значно зруйнували всі напрацювання, які були за Мінським протоколом і мінським меморандумом від 5 і 19 вересня 2014 року", - наголосив він.

Порошенко зазначив, що українське бачення цієї ситуації полягає в наступному: "Вибори мають бути за українським законодавством, ми передали текст про вибори, і якщо там є якісь особливості – а там є особливості – і перша головна особливість – це той факт, що величезна частина – мільйон людей, які живуть на Донбасі, є тимчасово переміщеними особами, і вони позбавлені можливості здійснити своє волевиявлення", - сказав глава Української держави.

За його словами, саме проукраїнські сили, які наразі залишили Донбас, згідно з цим законом не мають можливості здійснити своє волевиявлення.

"Тобто це означає, що результат виборів буде спотворений і тому ми готові до дискусії, але ці особливості мають передбачати чіткувідповідність вимогам БДІПЛ/ОБСЄ", - сказав президент України.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: