Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київські чиновники закупили ліки для онкохворих в 3 рази дорожче ніж МОЗ

Понеділок, 28 вересня 2015, 12:02

Київська міська державна адміністрація за гроші столичного бюджету придбала препарати для лікування онкології в 3 рази дорожче, ніж Міністерство охорони здоров’я.

Про це повідомляє у понеділок "Центр протидії корупції".

Так, за їхніми даними, препарат "Доцетаксел – Віста", який МОЗ минулого року – вже після падіння гривні – закупив за 3210 грн., київська мерія придбала за 8560 грн.

Як зауважують громадські активісти, тендер був прописаний під одного учасника ринку, унеможливлюючи участь інших компаній-конкурентів із більш дешевими препаратами.

"Чиновники КМДА розіграли класичну корупційну схему, вписавши в тендерну документацію лише одне дозування препарату – 140 мг., яка є лише у одного виробника, – розповідає член правління "Центру протидії корупції" Олександра Устінова.

"Тому вони могли ставити будь-яку ціну, навіть в 3 раз більшу оскільки не було ніякої конкуренції. Якби тендер був проведений прозоро, а умови були конкурентними, то можна було б закупити в 3 рази більше препаратів",- додає вона.

Слід відзначити, що на сьогодні в Україні зареєстровано 15 препаратів-аналогів з тією ж діючою речовиною, проте – іншим дозуванням. Тим не менше лише в одного виробника – "Актавіс" є дозування в 140 мг., інші виробники випускають такі ж препарати в дозуванні 80 та 120 мг.

"Документація була прописана під одного виробника, ексклюзивним представником якого в Україні є президент асоціації "Виробників ліків України" Петро Багрій. Саме компанії з його орбіти "Укроптпостач" та "Фармація" розіграли між собою тендер" – пояснює юрист "Центру протидії корупції" Олена Щербан,. – Ці компанії декілька рокі поспіль разом виходять на торги, імітуючи конкуренцію. – Саме тому ми звернулися до Державної фінансової інспекції та Антимонопольного комітету України. з вимогою перевірити дану закупівлю та скасувати її" – додає експерт.

Варто зазначити, що цього року КМДА закупило ще один препарат для лікування онкохворих за завищеною ціною. Так, препарат "Трастузумаб" був закуплений за ціною 14701,80 грн, хоча максимальна оптово-роздрібна ціна, зареєстрована в Україні в реєстрі оптово-відпускних цін складає 12500.00 грн.

Фактично, препарат заборонено закуповувати дорожче ніж на 10% від вказаної ціни, тобто дорожче 13750,00 грн. Обидва тендери проводилися під керівництвом голови комітету з конкурсних торгів Департаменту охорони здоров’я КМДА А. Ю. Скіб’яка, зазначають у ЦПК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: