Активісти заявляють про початок "енергетичної блокади" Криму

Понеділок, 12 жовтня 2015, 09:51

Однією з ліній електропередач із 11 жовтня електрика на окупований Крим не надходить, ще три гілки продовжують постачати електроенергію на півострів.

Про це повідомив "Крим. Реалії" заступник голови штабу громадської ініціативи з блокади Криму Ізет Гданов.

За його інформацією, енергетики підтримали учасників акції й припинили поставки електроенергії в Крим по лінії Мелітополь – Джанкой.

"Товари поставляти окупантам не можна. А електрика – це теж товар. Згідно з нормами ООН, окупанти повинні забезпечувати зайняту ними територію. Ми, зі свого боку, будемо працювати, щоб деокупувати її", - зазначив Гданов.

За його словами, днями на Херсонщині біля раніше ушкодженої невідомими електроопори високовольтної лінії зібралося близько сотні учасників блокади, у тому числі, і місцеві мешканці. Через що енергетики, згідно з правилами безпеки, не могли продовжити ремонтні роботи: на об'єкті перебували сторонні люди.

Гданов розповів, що енергетики 11 жовтня відключили й закільцювали дану гілку.

"Це буде тупикова гілка, на Крим по ній електрика не піде. У рамках чинного законодавства будемо доводити до відома можновладців, що поставки електрики в Крим, щонайменше, аморальні", - сказав він.

Гданов зазначив, що крім цієї лінії ще три продовжують поставляти електроенергію на територію кримського півострова.

Водночас, начальник служби ліній Запорізьких магістральних електричних мереж Ігор Ладний зазначив, що підтримує акцію з блокади Криму, "але для цього треба діяти цивілізовано".

Офіційної інформації української влади про відключення електроенергії в Крим на даний момент немає.

Днями учасники громадської блокади Криму перешкоджали проведенню ремонтних робіт із відбудови ушкодженої електроопори. Активісти називають це "початком енергетичної блокади Криму".

У ніч на 6 жовтня в районі села Чонгар у Херсонській області було ушкоджено бетонну електроопору високовольтної лінії Джанкой – Мелітополь.

Міліція порушила кримінальну справу за даним фактом за статтею 194-1, ч. 2 Кримінального кодексу України "Навмисне ушкодження об'єктів електроенергетики". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 10 років.

У прес-службі Держпідприємства "Національна енергетична компанія "Укрэнерго" раніше повідомляли, що Україна не відключала магістральні лінії електропередач у Крим, а реконструює їх.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування