Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-СБУшник: Треба оголошувати підозри по катастрофі MH17

Понеділок, 12 жовтня 2015, 11:57

Екс-начальник Головного слідчого управління СБУ генерал-майор Василь Вовк вважає, що по катастрофі малазійського Боїнга необхідно вже оголошувати підозри.

Про це він заявив в інтерв'ю російській "Новій газеті".

"Позивний "Бібліотекар" (координатор від "ДНР" при завезенні БУК з Росії) я зустрічав (в матеріалах попереднього слідства. - Ред.) тільки один раз. Позивний "Батя" - сорок вісім разів, позивний "Гюрза" (супроводжував БУК) - десяток разів", - сказав він.

За вашими даними, "Бугор" - Бугров, громадянин України, колишній співробітник луганської міліції (розслідування Нової Газети, за яким переговори про транспортування Бука вів "Бугор").

"Ось і ми говоримо про пособництво - скільки там було таких "Андрєєв Ивановичей" і"Бугров". І я наполягаю: необхідно притягати до відповідальності поки не виконавців, які не організаторів, а пособників. Тих, хто своїми діями, порадами допомагав у скоєнні злочину або брав участь у приховуванні слідів", - заявив він.

"Там, в регіоні, таких - сотні ... Люди допомагали, хоча розуміли, що за установка пересувається. Знали: їде "Бук" валити "пташок" "укропу"", - сказав Вовк.

"Кажуть: треба, щоб міжнародна група оголосила обвинуваченим про підозру! Не може такого бути, це може зробити тільки національне слідство. Або ж міжнародний трибунал під егідою ООН", - сказав він.

"Коли я пропонував, щоб ми все-таки оголосили підозру деяким особам, причетним до даного злочину, а Вілберт (керівник групи з розслідування - УП) у відповідь, не знаю чому, почав знизувати плечима - "Не готовий відповісти на це питання!" - я зрозумів: питання зависло в політичній площині. І в цій площині я відчув присутність Російської Федерації. Ну і, напевно, Україна теж ... ", - сказав він.

"Якби Україна наполягала, то наполягала б не тільки за допомогою мене. А так виходить, що я - не найвища посадова особа для вирішення міжнародних питань, - оголошення підозр домагаюся один", - додав Вовк.

Розповідаючи про розслідування Вовк спростовує судження, що провідна роль у ньому належить Нідерландам.

"Вся інформація - а її накопичений колосальний масив, і він навіть до кінця ще не відпрацьований нами, - знаходиться в СБУ, в Україні. І ніхто не буде робити жодного розголосу - поки не будуть легалізовані матеріали, які добувалися шляхом засекречених оперативних дій. Я маю на увазі прослушку, перехоплення радіоефіру і так далі ", - сказав він.

"Якщо бути відвертим, найближче до розслідування Голландія і Україна. Ми дійсно займаємося слідством. Австралія бере участь у переговорах - хороші хлопці, готові допомагати грошима, технікою, але вони далекі і територіально, і взагалі ... Малайзія на першому етапі взагалі була заангажована практично на сто відсотків РФ ", - розповів він.

"На наступних етапах Малайзія включилася і зараз займає дуже активну позицію щодо створення трибуналу. Змінилися погляди", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування