МЗС: Гібридний трибунал з МН-17 не дозволить судити росіян. Але є конвенція

Вівторок, 13 жовтня 2015, 16:09

Створення "гібридного" трибуналу з катастрофи МН-17 не дозволить притягнути громадян РФ до суду. Україна шукає інший варіант.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олега Зеркаль. Як один із варіантів – це діяти  рамках конвенції про заборону фінансування тероризму.

За її словами, країни спільної групи (Україна, Бельгія, Нідерланди, Малайзія та Австралія) продовжують роботу з пошуку механізму, який можна застосувати у цьому випадку. Вона наголосила, що ні Україна, ні РФ, ні Малайзія не є сторонами Міжнародного кримінального суду.

"Тому ми запропонували як один з варіантів це передати можливість юрисдикції із пошуку винних до однієї із країн цієї спільної групи. Ще один варіантів – це створення "гібридного" трибуналу", - сказала заступник глави МЗС.

 kmu.gov.ua

Водночас вона додала, що жоден із цих варіантів "не зможе дати відповідь на одне питання - як притягнути російських громадян до відповідальності – оскільки у Росії не буде обов’язку співпрацювати із трибуналом, якщо його створять без рішення Радбезу ООН".

"Тому у рамках переговорів із РФ щодо застосування конвенції з фінансування тероризму ми також розглядаємо цей випадок як один із терористичних актів, що стався на території України з застосуванням зброї, наданої з російської сторони. І таким чином цей випадок підпадає під дію конвенції про заборону фінансування тероризму", - заявила Зеркаль.

Вона також додала, що з боку Росії говорити, що вже є механізм, який можна використовувати, це нонсенс.

Крім того, Зеркаль зазначила, що досі знаходять рештки тіл загиблих пасажирів, тому роботу комісії можуть продовжити до осені наступного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування