Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Готових продати свій голос виборців за рік стало майже удвічі більше

Середа, 21 жовтня 2015, 15:41

Майже три чверті громадян – проти підкупу виборців, а 13,5% готові продати свій голос.

Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та  Київського міжнародного інституту соціології, проведеного з 8 по 20 жовтня.

Категоричне "ні" підкупу висловили 74% населення, а 13,5% готові так чи інакше продати свій голос (2% – "за кого завгодно і за будь-які гроші", 4,5% – "якщо буде влаштовувати сума" і ще 7% готові взяти гроші "від свого" кандидата).

Найбільш схильними до продажу свого голосу виявилися жителі східного регіону, де 21% виборців так чи інакше готові взяти гроші від кандидатів.

Також більшість населення – 58% – негативно ставиться до роздачі кандидатами "подарунків" (продуктових наборів, ліків тощо), вважаючи це не допомогою, а підкупом, і категорично відмовляючись голосувати за таких депутатів.

Найбільш категорично не сприймають подібних "подарунків" на Заході (72%), а найменш негативно ставляться  на Донбасі (35%). 

Позитивно сприймають такий спосіб агітації 6%, які готові й "подарунки" взяти, і за цих кандидатів проголосувати.

Найбільше готових проголосувати за такі "подарунки" на Донбасі – 20%. 

29% опитаних готові взяти "подарунки", але голосувати планують по-своєму.   

Ставлення до підкупу виборців

Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях, окрім Криму і тих територій Донбасу, які Україна не контролює. Було опитано 2040 респондентів за квотною вибіркою, похибка якої не перевищує 2,3%.

DT.ua нагадує, що рік тому, у жовтні 2014 року, 7,7% респондентів Демініціатив і КМІСу були готові продати свій голос на позачергових парламентських виборах.

Як відомо, з жовтня 2014 року в Україні ввели відповідальність і для тих, хто скуповуює голоси, і для самих виборців. Виборця, який продав свій голос, будуть штрафувати на суму від 3100 до 5400 грн. Тих, хто підкуповує виборців, будуть карати обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю також на строк до 3 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування