Адвокат Януковича вимагає від України додаткової компенсації

Четвер, 22 жовтня 2015, 17:10

Британський адвокат Джо Хейг, який представляє інтереси Віктора Януковича в Суді Євросоюзу, вимагає від України часткової компенсації його витрат, пов’язаних зі змінами української позиції в рамках справи "Віктор Янукович проти Ради ЄС"

Про це адвокат заявив у повідомленні для преси, яке має в розпорядженні "Європейська правда".

Проблеми створила непослідовна юридична позиція українського уряду в Суді ЄС (розташований в Люксембурзі).

Як повідомляла Європейська правда, наприкінці минулого року Київ мав намір долучитися до суду за позовами українських посадовців проти ЄС в якості третьої сторони і подав заяву увійшов у процес "Янукович проти Ради ЄС", але згодом змінив своє рішення і припинив будь-яку участь в процесі.

Адвокат Януковича стверджує, що за два місяці, які минули між входженням та виходом України з процесу встиг оскаржити дії України, а тому тепер Київ має компенсувати понесені затрати.

"Спроби української влади приєднатися до справи про скасування санкцій ЄС були політично мотивовані і помилкові. Президент Янукович був правий у тому, що оскаржив такі спроби. Тепер Україна повинна оплатити його юридичні витрати", - заявив Хейг.

Проміжне рішення суду ЄС підтверджує правоту юристів, що представляють інтереси Віктора Януковича – в разі, якщо вони дійсно оскаржувати українські дії та існують документи про оплату Януковичем юридичних послуг, Україна буде змушена компенсацію екс-президентові ці витрати з держбюджета.

Сума компенсації не оприлюднюється, її обгрунтованість, очевидно, ще має бути підтверджена Люсембургом.

Також неясно, скільки українських посадовців можуть пред’явити Києву схожі претензії.

Наразі оприлюднені рішення про входження України та її вихід з процесу у позові екс-президента Віктора Януковича та його старшого сина Олександра Януковича. Ці судові документи датовані ще березнем поточного року, але були оприлюднені лише наприкінці вересня або в перших числах жовтня.

Водночас, джерела Європейської правди свідчать, що Мінюст входив також у інші процеси проти екс-посадовців, які проходять в Люксембурзі.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування