Деталі спецоперації: вивчають причетність Корбана до керівництва ОЗУ

Субота, 31 жовтня 2015, 11:58

Основні статті кримінального кодексу України, за якими проводиться спільна спецоперація ГПУ та СБУ 31 жовтня - 255, 191 (розкрадання майна) та 349 (пов'язана з викраденням людей), ГПУ вивчає причетність затриманого кандидата у мери Києва Геннадія Корбана до керівництва організованою злочинною організацією. 

Про це на спільному брифінгу 31 жовтня у Києві повідомили представники ГПУ та СБУ Владислав Куценко та Олена Гітлянська. 

"Проводиться масштабна спецоперація, спрямована на ліквідацію злочинного угрупування, затримання осіб, які брали участь у ньому, входили до складу ОЗУ. Відбуваються затримання, проводяться процесуальні дії - обшуки, допити. Жодної політичної підоснови тут немає. Нам не важливо, яку політичну партію представляють особи, затримані та з якими проводяться слідчі дії, важливий факт - причетна особа до ОЗУ чи ні",  - заявив представник ГПУ.

"Обшуки наразі проводяться і в окремих працівників правоохоронних органів також. Для нас всі  - рівні, жодної політичної підоснови для нас немає", - наголосив представник ГПУ.

У свою чергу речниця СБУ Олена Гітлянська заявила: "Можу відкрити завісу лише по одному з епізодів  спецоперації: є факти використання фонду, який був створений для допомоги бійцям АТО, куди українці здавали гроші для допомоги бійцям".

"Встановлено, що з цього фонду було викрадено близько 40 млн гривень. Вони були використані на придбання коштовних речей, автомобілів. Думаю, ближче до понеділка будемо мати більш розгорнуту інформацію для загалу", - додала вона.

Гітлянська додала, що злочинне угрупування користувалося послугами конвертаційних центрів. 

"Але пов'язувати обшуки на вул. Володимирській та викриттям конвертцентру (23 жовтня) з даною спецоперацією я би поки не стала", - додала вона.

Також представники ГПУ та СБУ уточнили, що з боку ГПУ у спецоперації задіяно близько 50 осіб – слідчих і прокурорів, з боку СБУ – понад 500.

Щодо затримання Корбана в ГПУ підтвердили, що його затримано.

"Він є офіційно затриманий. Але наголошую - поки не є підозрюваним", - уточнили в ГПУ.

Також представник ГПУ уточнив, що він затриманий "серед інших фігурантів у справі, по якій проводиться спецоперація".

"ГПУ вивчає його причетність до керівництва ОЗУ", - додали в ГПУ.

"Він зараз перебуває у правоохоронних органах, ми потім скажемо, який щодо нього буде застосований запобіжний захід". 

"Але оскільки це вирішує суд, думаю треба дочекатися рішення суду", -  додала Гітлянська.

При цьому Куценко додав: "Наразі ми не вправі розголошувати, де він, бо триває спецоперація ... В інтересах слідства наразі ми не будемо розголошувати його місцеперебування".

Відповідаючи на питання, чому саме Чернігівський суд дав дозвіл на затримання Корбана, Гітлянська уточнила: "У даній спецоперації задіяні різні підрозділи з різних областей України. Коли її буде завершено, ми дамо інформацію про причини".

Як відомо, раніше кандидат в мери Дніпропетровська Борис Філатов заявив, що кандидат у мери Києва, член партії "Укроп" і найближчий соратник олігарха Ігоря Коломойського Геннадій Корбан затриманий СБУ.

"У членів партії масові обшуки. По офісам, партнерам. Корбана затримало СБУ і відвезли в невідомому напрямку", - повідомив Філатов.

У ГПУ повідомили, що 31 жовтня проводять спільну з СБУ широкомасштабну спецоперацію із затримання членів організованого злочинного угрупування. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News