У справі про монополізм "ДТЕК" складно розібратися - глава АМКУ

Неділя, 1 листопада 2015, 12:44

Наприкінці листопада АМКУ оприлюднить результати першого етапу дослідження по ринку електроенергії, і зокрема, про роль "ДТЕК" на ринку електрогенерації.

Про це розповів в інтерв'ю ZN.UA глава відомства Юрій Терентьєв.

Як зазначається, ще в середині літа Комітет почав комплексне дослідження ринку енергетики, результати пообіцяли надати через 3 місяці.

Станом на сьогоднішній день глава АМКУ оцінив їх як "проміжні".

Комітет отримав та проаналізував інформацію від більш ніж 200 суб'єктів господарювання, НКРЕКП, Міненерговугілля, експертів ринку.

"Відразу скажу, замахнулися ми сильно. Наш основний фокус був на електрогенерації. Ми плануємо резюмувати перший етап нашого дослідження та презентувати у другій половині листопада. Інформація у нас вже є, її багато, ми її аналізуємо в контексті релевантних для нас справ", - розповів Терентьєв.

Терміни завершення розслідування залежать "від повноти і швидкості надання інформації суб'єктами", зазначає він.

Комітет зможе визначитися зі своєю позицією з цієї справи ближче до кінця 2015 року, однак завершити її вийде не раніше 2016 року.

"Тема складна, все дуже непросто. Я думаю, що до кінця року наша позиція у цій справі буде ясна. Сама вона, природно, закінчиться дещо пізніше", - заявив глава АМКУ.

"Що ми дізналися? Що можливості імпорту електроенергії обмежено технічно. Що рівень концентрації ринків електроенергії та енергетичного вугілля високий, як і рівень державного адміністративного впливу. Що встановлення окремих показників системи державою відбувається не прозоро", - розповідає Терентьєв.

У зв'язку з цим АМКУ вже рекомендував НКРЕКП опублікувати порядки формування прогнозованої оптової ринкової ціни на електроенергію і граничної ціни системи.

Терентьєв також обіцяє, що "скоро" комітет надасть свої висновки про фактори, що стримують розвиток конкуренції на ринку енергетичного вугілля та електроенергії.

У тому числі щодо створення конкурентних умов торгівлі вугіллям, продажу виробленої електроенергії в оптовий ринок і кінцевим споживачам, а також доступу до послуг мереж.

Він пояснив, що розслідування проти "ДТЕК" було розпочато на підставі заяви НКРЕКУ, про те, що "ДТЕК" зловживає монопольним становищем.

Обґрунтовуючи позицію при відкритті справи, АМКУ виходив "з тієї інформації, яку зібрав у рамках розпочатого дослідження".

Як пояснив Терентьєв, ДТЕК, "грубо кажучи", звинувачують у шантажі - в тому, що він прагне підвищити ціну допомогою загрози створення дефіциту: "Звинувачення на адресу ДТЕК навесні, перебої в електропостачанні, які були взимку 2014/15 років, лягли в основу звинувачень.

Зокрема завищена собівартість - ДТЕК вимагає підвищення цін, але НКРЕ говорить про те, що у "ДТЕК" не прозоро сформовано собівартість і фактично ті збитки, які нібито несе ДТЕК, що виникли із-за її деформації". 

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...