Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ підтвердила обстріл Донецька з "Градів", у Генштабі кажуть про провокації

Вівторок, 10 листопада 2015, 14:01

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтверджує факт обстрілу контрольованого бойовиками Донецька з системи залпового вогню "Гради" з північно-західного напрямку.

Як говориться у звіті місії, опублікованому 9 листопада, спостерігачі відвідали Куйбишевський район Донецька 7 листопада, щоб перевірити інформацію про обстріл міста.

"Власник пошкодженого будинку розповів СММ подробиці події й підтвердив час влучення снаряда. СММ зафіксувала 30-сантиметрову діру в даху й стіні веранди будівлі, що утворилася внаслідок влучання артилерійського снаряда з північно-західного напрямку", - говориться у повідомленні.

Спостерігачі СММ знайшли на веранді два фрагменти великої трубки, які "відповідали осколкам артилерійського снаряда РСЗО, найімовірніше, типу БМ-21 ("Град", калібру 122 мм)".

Інші частини снаряду, зокрема боєголовку, що не розірвалася, знайшли в саду.  

За оцінкою СММ, пил і фрагменти снаряда були свіжими. Крім того, спостерігачі відчували "запах нещодавнього вибуху", йдеться в повідомленні.

Керівник прес-служби Генштабу Збройних сил України Владислав Селезньов у коментарі "Українській правді" сказав, що від місця падіння ракети до позицій українських військових у Пісках – близько 10 кілометрів, і на будь-якій ділянці цієї дистанції бойовики мають можливість розмістити озброєння й вести обстріли з метою провокацій.

Селезньов наголосив, що ракета лягла практично в центрі Донецька, за 300 метрів від будинку ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

"Ми відвели реактивні системи залпового вогню…", - сказав він, наголосивши, що відведення озброєнь відповідно до Мінських угод відбувається під контролем ОБСЄ – і від спостерігачів місії зауважень із цього приводу не надходило.

За словами Селезньова, бойовики намагаються "розхитати" ситуацію.

Він зазначив, що в Пісках розташовано один із підрозділів, який найбільш активно обстрілюється бойовиками. Українські військовослужбовці відповідають лише "у випадку прицільного ведення вогню", але використовуючи озброєння, яке перебуває на передній лінії – а з неї відведено важке озброєння й зброю калібром менше 100 міліметрів.

Зараз іде процес верифікації відведення озброєння.

"Дорікати українській стороні некоректно, весь процес відведення нами виконується", - сказав Селезньов.

7 листопада бойовики звинуватили українських військовослужбовців в обстрілі Донецька із РСЗО "Град", але у штабі АТО назвали це вигадкою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...