Пожежа в Будинку профспілок в Одесі виникла в 5 місцях - звіт

Середа, 4 листопада 2015, 16:42

Пожежа в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року почалася в п'яти місцях, у тому числі у вестибюлі.

Про це йдеться у звіті Міжнародної консультативної групи з розслідування трагедії в Одесі 2 травня 2014, опублікованому на сайті Ради Європи.

"За винятком вестибюля, (в інших місцях - УП) вогонь міг виникнути тільки внаслідок дій тих, хто перебував усередині будівлі. Судова експертиза не виявила ніяких свідчень того, що пожежа була спланована", - сказано в звіті.

МГК вказує, що пожежа виникла в п'яти місцях. Для збільшення натисніть на зображення. Документ: rm.coe.int

Зазначимо, що деякі ЗМІ неправильно переклали фразу про джерело пожежі, повідомивши, що воно був виключно всередині.

"Группа 2 травня" заявила, що "вогонь на бічних сходах і в кабінетах був локальним, вогонь від них не поширювався в інші приміщення. Вогнище на сходовому майданчику між третім і четвертим поверхами ("on the landing between the second and third floors" - в англ. версії) був вторинним по відношенню до займання у вестибюлі ".

Пожежники приїхали тільки через півгодини

У звіті наголошується, що перший дзвінок в оперативно-координаційний центр ГУ ДСНС надійшов о 19.31 відразу після того, як загорілися перші намети на Куликовому полі, і вже після того дзвінки надходили неодноразово.

"Хоча найближча пожежна частина розташована менш ніж за п'ять хвилинах їзди від Куликового поля, перші пожежні машини прибули більше ніж за 30 хвилин: ДСНС у своєму службовому розслідуванні визначила час прибуття як 20.09", - повідомляється в звіті.

Згідно з офіційною статистикою, в результаті зіткнень загинули 48 людей (семеро жінок і 41 чоловік). Шестеро людей загинули від вогнепальних поранень, які вони отримали під час зіткнень на Грецькій площі і біля неї, а 42 людини загинули в результаті пожежі в Будинку профспілок.

"З цих 42-х 34 людини загинули в результаті безпосередньо самої пожежі, а вісім людей загинули в результаті стрибка або падіння з висоти. Ніяких інших насильницьких причин смерті не встановлено. Також не встановлено наявності будь-якого газу в будівлі, крім газів, які виділялися в процесі горіння ", - зазначають в Раді Європи.

Українська правдаУНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування