Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В УПЦ МП назвали провокацією петицію про передачу Лаври УПЦ КП

Четвер, 10 грудня 2015, 14:53

В Українській православній церкві Московського патріархату вважають провокаційною петицію про переведення Києво-Печерської лаври у відання Української православної церкви Київського патріархату.

Про це повідомляє Центр інформації Української православної церкви МП, коментуючи петицію, яка зібрала понад 12 тисяч підписів.

Голова Синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент (Вечеря) вважає, що ця ініціатива спрямована на розпалювання міжконфесійної ворожнечі в Україні.

"Київська міська влада не уповноважено вирішувати, якій Церкві має належати Києво-Печерська лавра. Викликає певні сумніви те, хто стоїть за голосами під цією петицією", - каже єпископ Климент.

На його думку, подібні акції вигідні зовнішнім силам, зацікавленим у підігріванні громадянського конфлікту й дестабілізації в Україні.

"Величезна кількість людей, які щодня відвідують Києво-Печерську лавру, з болем сприймають новини про те, що хтось хоче забрати цю святиню в єдиної на даний момент канонічної Православної Церкви в країні", - сказав єпископ Климент.

"На УПЦ знову намагаються звести наклеп, що вона нібито займає ворожу стосовно України позицію. Насправді навпаки: антиукраїнську діяльність ведуть ті, хто запускає такі петиції й тим самим створює ґрунт для міжрелігійного протистояння в країні", - заявив він.

Водночас, на сайті Києво-Печерської лаври з'явилася заява про "спекуляції довкола того, що Києво-Печерська Лавра є монастирем Московського Патріархату".

"З юридичної точки зору – це монастир, який належить Українській Православній Церкві, у якому підносилися й підносяться молитви про мир усього світу, про країну нашу, яку Бог береже, про її владу й воїнство. І які б події не відбувалися в нашій державі, ніколи в Лаврі не припиняли поминати владу чи воїнство", - йдеться у ній.

У заяві йдеться про самостійність УПЦ у своєму керуванні як "єдиної канонічної Православної структури на території України".

"Ініціатива деяких політичних сил збору підписів жителів міста Києва про передачу Лаври в юрисдикцію невизнаного Православним світом т.зв. "Київського Патріархату" є нічим іншим, як провокацією для того, щоб розхитати в Україні й без того крихкий релігійний мир, відволікаючи тим самим громадськість від справді актуальних проблем", - заявляють представники Лаври.

Там також назвали голослівними звинувачення УПЦ і Києво-Печерської лаври "у служінні іншій державі".

У Лаврі додають, що керівництво УПЦ ніколи не вимагало передати під її юрисдикцію Владимирський кафедральний собор, Михайлівський Золотоверхий монастир чи інші "храми, які в 1992 році опинилися в розколі". А покійний митрополит Володимир закликав припинити релігійне протистояння.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування