Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситник нарікає, що НАБ підвели з детективами під прикриттям і з зарплатами

Понеділок, 14 грудня 2015, 10:25

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявляє, що у Верховній Раді не проходять поправки, які дозволять набрати детективів для роботи під прикриттям.

Про це він розповів в інтерв'ю Ліга.net.

"Сьогодні більше трьохста людей пройшли через конкурс для роботи в Бюро, з них двісті вже прийнято, а по інших ста закінчується спеціальна перевірка і вони мають бути призначені найближчим часом. І ось тепер нам потрібно внести в закон про НАБУ доповнення про можливість проведення ще й закритого кадрового конкурсу", - розповів він.

"Ми хочемо створити підрозділ детективів, які працюватимуть під прикриттям – проведення таких співробітників через відкритий конкурс, самі розумієте, безглузде", - поясни він.

"Ми, звісно, можемо набрати їх і користуючись законом про державну таємницю, але раз уже є спеціальний закон про НАБУ, чому б його не доповнити. І ось для ухвалення цієї простої поправки у Верховній Раді вже не знайшлося голосів. Тобто навіть незначна зміна, яка ніяк не збільшує повноваження Бюро, уже не проходить", - сказав Ситник. 

На його думку, коли була лише абстрактна концепція, "депутати голосували "за", бо непокоїтися їм не було про що".

"Зараз, коли ми почали працювати, усе змінилося. Вони відчули небезпеку для себе. І тепер проведення через Раду закону, який допомагав би Бюро працювати, стає практично нездійсненним завданням", - сказав Ситник.

Крім того, він дорікнув уряд за погане фінансування Антикорупційного бюро:

"Ми створювали Бюро 8 місяців… Я всі ці 8 місяців вимагав, щоб визначений у законі розмір заробітної плати співробітників не переглядався. Щоб ні директор Бюро, ні уряд, ні президент не могли на це вплинути. І що ми бачимо в проекті державного бюджету на 2016 рік? У бюджеті розвитку Бюро уряд ставить 0!".

"Я ставив запитання міністерству фінансів: як вони собі це уявляють – створювати новий правоохоронний орган, маючи в бюджеті розвитку нуль? Вочевидь, ніяк не уявляють", - відзначив Ситник.

"За допомогою партнерів із Міжнародного валютного фонду все ж таки вдалося в цю графу внести 120 мільйонів, які нам необхідні, щоб у 2016 році створити власну технічну базу", - повідомив він. 

При цьому, за словами Ситника, уряд у проекті бюджету вказує, що статті, які регламентують оплату праці співробітників Бюро, можуть коректуватися залежно від стану бюджету.

"Тобто уряд може сказати: грошей зараз немає, тож замість 32 тисяч ми будемо платити вашим детективам 2 тисячі гривень. І в нас знову різко зростає корупційний ризик. Після декількох зустрічей в уряді нам все ж таки вдалося статтю по виплатах відстояти, але вже сама спроба її урізати показова", - заявив він. 

"Це, звісно, не відкрита протидія, але такі міни під роботу Бюро закладаються постійно, із цим доводиться стикатися щодня", - додав Ситник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: