Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зростає попит на інформацію з архівів КДБ: 1 377 звернень громадян

Середа, 2 грудня 2015, 17:54

Служба безпеки має намір передати в Інститут національної пам'яті архівні історично документи про діяльність радянських спецслужб і їх репресій проти громадян.

Про це розповів голова СБУ Василь Грицак 2 грудня, інформує прес-центр СБУ.

За його словами, попит на інформацію, що зберігається в ГДА СБУ та архівних підрозділах регіональних органів, постійно зростає: 1377 звернень громадян, 173 з яких – іноземних; майже 60% звернень стосувалися пошуку або надання інформації про зниклих чи репресованих радянською владою родичів; 597 запитів про надання інформації організаціям, науковим установам, ЗМІ тощо.

Протягом поточного року понад 400 відвідувачів зробили більше 1 тисячі 100 відвідувань читального залу ГДА СБУ.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зауважив, те що з прийняттям закону "Про доступ до архівів репресивних органів…" кількість звернень до Архіву СБУ стрімко зросла.

"Сподіваюся, що інші правоохоронні органи України, які досі зберігають документи каральних спецслужб СРСР, за прикладом СБУ докладуть максимальних зусиль для забезпечення вільного доступу до історичних матеріалів та передачі їх до новостворюваного Архіву Національної пам’яті", – сказав В’ятрович.

Загалом у фондах Галузевого державного архіву Служби безпеки нараховується майже 180 тисяч одиниць зберігання (томів), створених у радянський період. Це становить 7 тисяч 172 погонних метри архівних документів.

Водночас в архівних підрозділах регіональних органів нараховується понад 730 тисяч томів радянського періоду – це 30 тисяч погонних метрів, зазначають в СБУ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: