Генсек ООН засудив масову страту в Саудівській Аравії

Неділя, 3 січня 2016, 04:26

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засмучений стратою 47 засуджених в Саудівській Аравії і знову підтверджує своє неприйняття подібної вищої міри покарання.

Про це заявив у суботу журналістам його офіційний представник Стефан Дюжаррік, передає ТАСС.

За його словами, справедливість винесених владою країни вердиктів викликає запитання.

"Генеральний секретар глибоко засмучений стратою в Саудівській Аравії 47 чоловік, включаючи шиїтського проповідника шейха Німра ан-Німра, про яку було оголошено 2 січня міністерством внутрішніх справ країни. Німр ан-Німр і ряд інших страчених ув'язнених були засуджені за підсумками судового процесу, який викликав серйозну стурбованість у зв'язку з характером звинувачень і справедливістю процесу", - говориться в письмовій заяві Дюжарріка.

Він повідомив, що генсек ООН неодноразово піднімав питання про справу Німра ан-Німра з керівництвом Саудівської Аравії. За його словами, Пан Гі Мун твердо виступає проти смертної кари, а також закликає Саудівську Аравію відмовитися від цієї вищої міри покарання. Ан-Німр - один з основних натхненників руху за рівноправність і конституційні реформи, проти дискримінації шиїтської меншини, що проживає на сході королівства.

Проповідник був заарештований 8 липня 2012 за звинуваченням у підбурюванні до масових акцій протесту і заворушень. Рішення суду було винесено ще в жовтні 2014 року.

Після оголошення про страту біля посольства королівства в Тегерані почалися акції протесту. Демонстрантам вдалося прорватися на територію дипмісії, проте незабаром вони були відтіснені правоохоронцями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...