На Путіна й Росію подадуть до Євросуду за збитий МН-17 - засновник Bellingcat

Середа, 6 січня 2016, 14:49

У Європейський суд із прав людини буде подано позов на Росію й президента РФ Володимира Путіна щодо збитого влітку 2014 року малайзійського лайнера МН-17

Про це сказав засновник експертно-журналістської групи Bellingcat Еліот Хіггінс у інтерв'ю УНІАН.

Раніше група Bellingcat заявила про список причетних до тієї трагедії до 20 російських військових 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО РФ із Курська.

Хіггінс сумнівається, що Росія дозволить винним постати перед судом: "Я сумніваюся, що їх допитають, але й у цьому випадку – їх проінструктують, що вони можуть сказати, а що – ні. Дуже важко уявити сценарій, відповідно до якого вони будуть давати свідчення в суді".

"Зараз адвокат Джеррі Скіннер, який представляв жертв катастрофи Локербі, у якій Ліван узяв на себе відповідальність (рейс Pan Am зазнав катастрофи 21 грудня 1988 через вибухівку на борту, загинуло 259 осіб - ред.), іде в Європейський суд із прав людини зі справою проти РФ і Путіна особисто у відношенні того, що сталося із МН-17 і щодо російського втручання в Україну", - заявив засновник Bellingcat.

"Також має бути публічність щодо того, що зробила Росія, щодо того, що Росія постійно бреше у відношенні МН-17", - вважає він.

Bellingcat планує 25 січня опублікувати відредаговану версію доповіді, "у якій буде здебільшого та ж інформація, але без імен та індивідуумів". Це доповідь на 123 сторінки. Також група перекладає публікації російською, адже "існує значний інтерес із боку російськомовних організацій і окремих осіб".

Хіггінс розповів, що його група рік вивчала військових із 53 бригади, перевіряючи соцмережі. "Ми вивчали сотні, якщо не тисячі відповідних фото й профайлів, дивилися, чи доречна інформація. Ми знайшли імена військових із 53 бригади, дивилися на друзів, які в них є, на родичів", - сказав він.

Хіггінс пояснив, що для повноти картини встановлювалися зв'язки бійців із іншими людьми. "Ми будуємо мережу інформації навколо конкретних зображень", - сказав він.

"Ми заявили, що є двадцять осіб (винних у катастрофі MH-17). Але це – 20 тих, хто входить у командну структуру – командири бригади, батальйону. Це ті люди, через яких ідуть команди. Але є також особи, які, схоже, є частиною конвою", - заявив засновник Bellingcat.

"Ми відстежили конвой 53 бригади 24-25 червня. Це – велика кількість солдатів, автомобілів, транспортні підрозділи. Ці люди пересувалися разом весь шлях до України. Ми говоримо приблизно про сотню людей. І вони – частина одного підрозділу. Вони бачили, що вони роблять, вони знають, що вони йшли разом, як підрозділ, і встановлювали систему на місці", - заявив він.

"Навіть якщо хтось не є частиною списку з тих двадцяти, вони можуть бути свідками того, що сталося в цьому таборі, вони розмовляли один із одним, а тому – можна встановити, хто перетнув кордон, а хто – ні", - вважає Хіггінс.

На запитання про високопоставлених військових РФ він відповів, що експерти можуть лише припустити, що солдати, які перейшли кордон і збили МН-17, отримали відповідний наказ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...