Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В УГКЦ припустили можливість перенесення Різдва на 25 грудня

Четвер, 7 січня 2016, 00:13

В Українській греко-католицькій церкві розглядають можливість спільного святкування Різдва з церквами, які вшановують це свято за григоріанським календарем.

Про це розказав глава УГКЦ блаженніший Святослав, повідомляє Радіо Свобода.

Як сказав він в ефірі Радіо "Марія", фактично велика частина УГКЦ святкує Різдво та інші свята за григоріанським календарем, зокрема у країнах української діаспори, але в Україні далі зберігається святкування за юліанським календарем.

"Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем – так, як це зараз роблять не тільки католики, але й більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст", – наголосив Святослав.

Водночас, як повідомляє департамент інформації УГКЦ, він також зазначив, що з історії відомо: такі зміни, як, зокрема, зміни календаря, вже не раз провокували церковні поділи і розколи.

"Я прагну, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, а й миряни. Усе церковне тіло може перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за григоріанським календарем. Крім цього, ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми будемо мати достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом із нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься широким загалом України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви", – сказав блаженніший Святослав.

При цьому більшість православних церков світу вже перейшла на реформований календар, що зветься новоюліанським: він на практиці цілком збігається з григоріанським (різниця в один день настане тільки 2800 року), відтак і всі нерухомі свята, серед них і Різдво, припадають на ті самі дні, що й у григоріанському. Але Великдень та інші рухомі свята, пов’язані з датою Великодня, далі визначаються в новоюліанському календарі за тими самими правилами, що й у старому юліанському.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:52
Очільник МЗС Британії проти того, щоб "солдати НАТО вбивали російських військових"
16:43
Після тренінгу з такмеду опинився в епіцентрі обстрілу: як поранений одесит допомагав постраждалим
16:30
Google оголошує про другий етап Фонду підтримки українських стартапів на $10 мільйонів
16:27
РосЗМІ: В Україні ліквідували російського спецназівця, який вбивав мирних ще у Чечні
16:07
ФОТОЛьвів'янка намагалася вивезти скрипку Страдіварі до Польщі
15:50
колонкаДжонатан Літтель про те, кого можна вважати українськими письменниками
15:41
фотоУ Берліні палає цех металообробного підприємства, містян попередили про токсичний дим
15:30
Донеччина під вогнем окупантів: росіяни вбили 3 та поранили 5 мирних жителів
15:22
відео, фотоМати топ-посадовця СБУ придбала елітну нерухомість, у спецслужбі кажуть: заощадила
15:18
"Хартія" прибула на посилення в район Очеретиного 
Усі новини...
Реклама: