Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Питання миротворців: Україна кличе представників Радбезу ООН на Донбас

Четвер, 7 січня 2016, 17:38
Питання миротворців: Україна кличе представників Радбезу ООН на Донбас
ured.org.mx

Україна має намір організувати поїздку на Донбас групи постійних представників країн – членів Ради безпеки ООН, щоб переконати їх у необхідності миротворчої операції.

Про це у четвер в ефірі "5 каналу" заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це ідея, яка з'явилася буквально недавно: спробувати організувати поїздку на Донбас групи постійних представників країн – членів Ради безпеки, щоб вони переконалися на місці в тому, що це (миротворча операція ООН в Україні – ред.) дійсно Україні потрібно, потрібно світовій спільноті", – сказав він.

Єльченко нагадав, що підняв питання миротворчої операції ООН на Донбасі на зустрічі з генсекретарем ООН Пан Гі Муном. Крім того, він зазначив, що почав обговорювати це питання з колегами в Радбезі ООН, зокрема з представниками Франції, Великобританії, "і зустрічі триватимуть на цьому тижні".

"Ця ідея ще офіційно в Раді безпеки не обговорювалася. Йшли пробні контакти, тобто ми намагалися зрозуміти, чому ця ідея сприймається без ентузіазму. Зрозуміло, що є цілком прогнозовану вето Росії. Але крім цього є ще маса інших питань", – додав Єльченко.

Він нагадав, що для початку переговорів по цій темі необхідно, щоб секретаріат ООН направив в Україну оціночну місію, "яка б подивилася на місці: скільки необхідно персоналу, військових, який зв'язок, який розмір території, де вони будуть стояти і безліч інших питань".

"Я попросив генерального секретаря, а в наступний понеділок у мене буде предметна розмова з його заступником про те, що необхідно від України для того, щоб секретаріат ООН або генеральний секретар ООН прийняли таке рішення (про направлення оціночної місії в Україну – ред.). Такого рішення ще немає", – сказав він.

Єльченко додав, що піднімає питання про відкриття Офісу ООН в Україні за підтримки імплементації Мінських домовленостей.

"Це трошки легше, оскільки для цього не потрібно рішення Ради безпеки, але питання необхідно обговорювати", – пояснив дипломат.

Він висловив сподівання, що перші результати з'являться через кілька тижнів.

Як відомо, у березні 2015 року Верховна Рада попросила ООН і Євросоюз ввести миротворчі війська в Україну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування