Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Не треба боятися особливого статусу Донбасу", - Кравчук

П'ятниця, 8 січня 2016, 22:55

Екс-президент Леонід Кравчук припускає, що Україна може погодитися на особливий статус Донбасу заради припинення бойових дій на сході держави.

Про це він сказав в інтерв’ю програмі "Погляд" на "5 каналі".

Підсумовуючи досягнення минулого року, Кравчук зазначив: "Ми йшли вперед і визначилися (зі стратегічним курсом – ред..) – це добре. Але ми не визначилися в основному: як завершити війну на сході".

"Європейський наш вибір, безвізовий режим, зона вільної торгівлі і все інше – вони не визначають найголовнішого: як припинити вбивство, кров, смерть на сході. І Мінські угоди цього не вирішать ніколи", - вважає він. .

"Мінські угоди вирішують поточні питання: як відвести важку зброю, як зробити обмін полоненими, як розмінувати якусь територію – це поточні питання АТО. А стратегічне питання, як відновити територіальну цілісність України, як відновити її суверенітет на всій території – Мінські угоди цього не вирішують", - додав Кравчук.

Він вважає, що можна запропонувати не лише державну автономію для Криму у складі України, а й офіційний особливий статус східним територіям.

"Не треба боятися особливого статусу Донбасу…", - сказав екс-президент.

На зауваження про те, що риторика про "особливий статус" використовується не для того, щоб зберегти ці території у складі України, а для того, щоб Росія могла на них впливати, Кравчук відповів:

"Якщо у нинішній ситуації, коли йде війна, коли не вирішено питання принципово, коли ми не визначили політично і світова співдружність не визначилася щодо цього в широкому, глобальному плані, коли ми не маємо реальних гарантій, – не таких, як Будапештський меморандум, – не маємо відповідних гарантій Росії… Треба сісти і дуже серйозно працювати".

"Якщо ми будемо продовжувати наполягати на тому, що ми все рівно переможемо на Донбасі, там кінця війни не буде", - вважає Кравчук.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування