Міліціонерів, які розганяли запорізький Майдан, так і не покарали

Середа, 10 лютого 2016, 11:29

Жоден міліціонер, який був причетний до розгону Запорізького майдану, не покараний.

Про це під час брифінгу у середу в Києві заявив прокурор Запорізької області Олександр Шацький.

"Неможливо встановити особи ані працівників міліції, ані "тітушок", які наносили тілесні ушкодження. В Запоріжжі пішли шляхом виявлення тих осіб, які організували жорстокий розгін. За півроку були встановлені 502 працівники міліції, які приймали участь у подіях 26 січня (розгоні запорізького майдану), десь 400 так званих "тітушок", - зазначив він.

"Треба відмітити те, що в правоохоронних органів як в міліції, так і СБУ були знищені всі матеріали про цей день. Тому ми опиралися на покази свідків, потерпілих, велику допомогу зробили журналісти, які надали зйомки подій", - сказав прокурор.

"До кримінальної відповідальності з них ніхто не притягнений, тому що всі вони розказують, хто о 17 годині прийшов додому, хто о 18. Фактично вони не кажуть, що вони приймали участь у побитті людей. Наше законодавство так діє, що ми повинні доводити, що оця особа била оцю людину", - пояснює він.

Водночас прокурор заявив, що прокуратурою скеровані до суду обвинувальні акти щодо колишнього голови Запорізької облради Віктора Межейка та екс-голови Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка, також до суду спрямовано обвинувальний акт щодо колишнього начальника ГУМВС України в області генерал-майора міліції Володимира Серби.

Зокрема, Кіровський районний суд Кіровограда ухвалив рішення щодо Межейка - 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном на 3 роки з позбавленням права обіймати посади в органах місцевого самоврядування на три роки.

За словами Шацького, прокуратура Запорізької області оскаржить у Вищому спеціальному суді з розгляду цивільних і кримінальних справ вирок про умовне покарання Межейка за участь в розгоні запорізького Євромайдана в січні 2014 року.

Шацький також додав, що справу щодо Пеклушенка було закрито через його смерть.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування