Суд повернув обвинувальний акт щодо фальсифікації справи Тимошенко

Середа, 10 лютого 2016, 12:09

Оболонський райсуд Києва повернув прокурору обвинувальний акт стосовно екс-начальника слідчого відділу Управління Служби безпеки в Харківській області Миколи Грабика, підозрюваного у фальсифікації справи проти Юлії Тимошенко.

Про це йдеться в ухвалі судді Миколи Мисечка, передає "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням того, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст.291 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки містить неконкретні і нелогічні формулювання обвинувачення, істотне порушення права обвинуваченого на захист, суд приходить до висновку, що обвинувальний акт... слід повернути прокурору, як такий, що не відповідає вимогам кримінального процесуального закону", - йдеться в ухвалі.

У мотивувальній частині документа зазначено, що захисники підозрюваного просили повернути обвинувальний акт, посилаючись на те, що всупереч постановам слідчого судді слідчий не допитав ряд свідків.

Крім того, він не виконав рішення слідчого судді про приєднання до матеріалів кримінального провадження стосовно Грабика 84-х томів справи про фінансові зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ), в яких обвинувачували Тимошенко.

Прокурор і представник Тимошенко заперечували проти повернення обвинувального акта і просили призначити слухання справи по суті.

Як відомо, на початку 2012 року Грабик склав обвинувальний висновок у справі ЄЕСУ, в рамках якого Тимошенко висували звинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість; несплата податку по підприємству ЄЕСУ; несплата прибуткового податку; вчинення злочину шляхом службового підроблення.

5 грудня 2014 року військова прокуратура Центрального регіону повідомила про підозру у вчиненні кримінального злочину офіцеру СБУ, який в січні 2012 року в ході розслідування кримінального провадження стосовно Тимошенко сфальсифікував кримінальну справу.

Його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 372 Кримінального кодексу України (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності слідчим).

29 вересня 2015 року обвинувальний акт щодо Грабика був направлений у Краснозаводський райсуд Харкова.

6 жовтня 2015 року Вищий спеціалізований суд постановив направити провадження для розгляду по суті з Комінтернівського райсуду Харкова в Оболонський райсуд Києва.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування