Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Цензура в рунеті зросла в 9 разів, 18 осіб посадили - доповідь

Вівторок, 16 лютого 2016, 12:17

У Росії протягом 2015 року майже в дев'ять разів - до 9022 - збільшилася кількість блокувань інтернет-сайтів. 18 чоловік отримали тюремні терміни.

Такі дані наводяться в доповіді "Свобода інтернету-2015". Доповідь, підготовлений юристами Міжнародної правозахисної групи "Агора", є в розпорядженні Дождя.

Якщо у 2014 році сайти в зоне.ru блокували 1019 разів, то в 2015 році було зареєстровано 9022 випадків блокування.

Крім того, 2015 рік став першим, в якому інтернет-користувачі отримували реальні терміни за публікації. До реального тюремного ув'язнення в 2015 році засуджено 18 осіб.

Всього автори доповіді нарахували 203 випадки кримінального переслідування за публікації в інтернеті.

За даними дослідження, загалом протягом 2015 року в Росії зареєстровано понад 15 тисяч випадків обмеження свободи інтернету. (У 2014 році таких випадків відмічено менше трьох тисяч).

Більш ніж у три рази зросла і кількість адміністративних проваджень - у 2015 році за матеріалами публікацій в інтернеті порушено більше п'яти тисяч адміністративних справ.

Наприклад, двох жителів Томської області оштрафували за публікацію в соціальній мережі мультфільму "Обличчя фюрера" з серіалу про Дональда Дака. Антифашистський мультфільм, знятий студією Уолта Діснея 1942 року, кілька років тому був внесений до Федерального списку екстремістських матеріалів.

У доповіді також відзначається велика кількість випадків насильства щодо блогерів та інтернет-активістів. У 2015 році таких випадків зафіксовано 28.

Основним методом блокування сайтів була фільтрація через операторів зв'язку. На думку авторів дослідження, "в найближчому майбутньому громадянам, можливо, доведеться зіткнутися з обмеженням доступу до зарубіжних сервісів і посиленням практики кримінального переслідування за висловлення своєї думки онлайн".

Як повідомлялося, раніше Роскомнадзор направив повідомлення "Українській правді" про обмеження доступу до інформаційного ресурсу на підставі вимоги Генпрокуратури РФ через новини про голову Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...