Рада повернула в бюджет електронне декларування доходів

Вівторок, 16 лютого 2016, 12:38

Верховна Рада проголосувала за повернення в бюджет норми електронного декларування доходів.

"За" законопроект №3755 з "безвізового пакету" на засіданні у вівторок проголосували 238 депутатів.

Таким чином парламент скасував відстрочку впровадження електронного декларування доходів чиновників до 2017 року.

Прийняття закону дозволить вже у 2016 році запровадити початок роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог закону "Про запобігання корупції" та запобігти корупції, зазначено в пояснювальній записці.

Водночас, закон був ухвалений з поправками ініціатора документа - депутата депутата від БПП Вадима Денисенка, внесеними з голосу.

Зокрема, згідно з поправками, набуття чинності пункту про покарання за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації відстрочили до 1 січня 2017 року.

Також депутати постановили, що в декларації має бути зазначено цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 150 мінімальних заробітних плат.

Згідно з чинною нормою закону "Про запобігання корупції", така норма повинна перевищувати 50 мінімальних зарплат.

Крім того, в законі буде прописано, що відомості про подарунок вказуються в декларації, якщо його вартість перевищує 150 мінімальних зарплат (згідно з чинною нормою - якщо перевищує 5 мінімальних зарплат).

Такi ж змiни стосуються подарунків у вигляді грошових коштів.

Відповідно до прийнятого законопроекту, не підлягають декларуванню грошові активи, загальна вартість яких не перевищує 15 мінімальних зарплат.

Відомості про витрати, на підставі яких у суб'єкта декларування виникає або припиняється право власності на нерухомість та інші активи, вказуються тільки в разі, якщо розмір відповідної витрати перевищує 150 мінімальних зарплат.

Також Рада постановила, що в декларації вказуються відомості нема про місце реєстрації та фактичного проживання, а зареєстроване місце проживання.

Крім того, парламент відкоригував визначення "члени сім'ї" в законі "Про запобігання корупції".

Згідно з новим формулюванням, члени сім'ї - особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом і мають загальні права та обов'язки, крім осіб, чиї стосунки не мають сімейного характеру, а саме: особи, які перебувають у шлюбі, їхні діти, в тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікунством, які спільно проживають.

Щойно Парламент зробив крок назад в антикорупційному законодавстві.Ті, хто збреше в деклараціях, ще мінімум два роки н...

Опубліковано Єгором Соболєвим 16 лютого 2016 р.

Итак, вот перечень правок, которые были внесены с голоса депутатом Денисенко прямо перед голосованием за возврат электро...

Опубліковано Denys Bigus 16 лютого 2016 р.

Як відомо, наприкінці грудня 2015 року Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції. НАЗК має прийняти рішення про початок роботи нової системи декларування, що є вимогою МВФ і ЄС в рамках візової лібералізації.

Але вже за тиждень Верховна рада ухвалила бюджет, в якому відклала декларації щонайменше на 2017 рік. Про цю норму стало відомо лише в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Раніше низка депутатів зазначали, що законопроект №3755 авторства Денисенка повністю не вирішує проблему електронного декларування. "Реанімаційний пакет реформ" пропонував свій альтернативний законопроект.

Українська правда, Українські новини

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування