Фонд гарантування вкладів хочуть змусити до електронних торгів

Середа, 24 лютого 2016, 15:33

Кабінет міністрів і Національний банк готові зобов’язати Фонд гарантування вкладів реалізовувати арештоване майно виключно через електронні торги на одному "майданчику".

Про таку ініціативу повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

"Фонд гарантування вкладів – окрема незалежна державна установа, яка займається ліквідацією банків. Мільярдні активи банківського сектора ідуть до Фонду гарантування вкладів. Чим більша сума від вирученого майна з ліквідованих банків, тим більше відшкодування – тим людям, які мали депозити в цих банках, тим юридичним особам, які мали рахунки в них, і відшкодування державі, в тому числі", - сказав він.

"Пройшло 2 місяці з того моменту, коли ми мали зустріч в Національному банку. Нацбанк поділяє позицію про те, що все майно ліквідованих банків повинно продаватися виключно на одному публічному майданчику. У нас є майданчик Міністерства юстиції – Система електронних торгів арештованим майном", - зазначив прем’єр.

"Зараз фонд гарантування вкладів продає ліквідоване майно на 59 різних майданчиках. Я пробував знайти – не знайшов", - обурився він.

Міністр юстиції Павло Петренко додав, що нині там діють не електронні системи: "Це 59 різних організацій торгуючих, деякі з них мають сайти, деякі взагалі продають в себе в офісах це майно – і, відповідно, ефективності і прозорості там точно немає".

"І Фонд гарантування вкладів, на жаль, поки що не підтримує позицію уряду й Національного банку, всіляко намагається залишити стару модель", - сказав Петренко.

Перед цим він говорив, що Мін’юст запровадив систему електронних закупівель СЕТАМ, яка діє подібно до системи ProZorro і дозволяє долати мільярдні зловживання.

Міністр фінансів Наталя Яресько уточнила, чи можна СЕТАМ використати для нерухомого майна

Петренко відповів: "В СЕТАМі близько 40% майна, яке реалізовується, – це нерухоме майно, яке арештовується в рамках кримінальних проваджень. На цьому майданчику реалізується від мобільних телефонів і побутової техніки до великих об’єктів – заводів і цілісних майнових комплексів. Тут немає жодних проблем і перепон".

"47 мільярдів гривень вони (Фонд) зараз готують до реалізації", - сказав Петренко.

Яценюк наголосив: "Це ті гроші, які можна повернути, якщо ми публічно зобов’яжемо Фонд продавати це майно. Я думаю, що це в інтересах Фонду".

Прем’єр запропонував звернутися за результатами засідання Кабміну до Нацбанку і видати спільну постанову, "якщо Фонду складно", аби "зобов’язати Фонд гарантування вкладів реалізовувати це майно виключно в електронному режимі, виключно на електронних торгах і виключно на одному публічному майданчику".

"Це дасть можливість отримати необхідні кошти після ліквідації банків, дасть можливість повернути більше депозитів, дасть можливість повернути юридичним особам більше коштів, які залишилися на рахунках відповідних ліквідованих банків, Нацбанку – повернути кошти, виділені на рефінансування банків, в цілому оздоровити сектор", - сказав Яценюк.

Олена Рощина, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News