Україна даватиме документи про народження на окупованих територіях

Четвер, 4 лютого 2016, 14:03

Влада України видаватиме документи про народження чи смерть на територіях, визнаних Верховною Радою окупованими.

Відповідні зміни до Цивільного процесуального кодексу України внесли депутати, підтримавши 249 голосами у другому читанні законопроект №3171.

Відповідно до законопроекту, заяву про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території можуть подати батьки, родичі, інші законні представники дитини "до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника".

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території може бути подана будь-якою особою до суду за межами такої території України.

Справи про встановлення факту народження чи смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядатимуть впродовж 24 годин.

У рішенні про встановлення факту народження особи на окупованій території, зокрема, мають бути значитися дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Копія судового рішення невідкладно видається заявнику або, за його відсутності, суд надсилає її до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті.

Рішення суду мають виконувати негайно

Раніше міністр юстиції Павло Петренко пояснював: "Ті наші українські громадяни, які хочуть отримати легітимні документи про народження і смерть зможуть звернутися до будь-якого судового органу на території України і невідкладно отримати рішення суду, який буде констатувати юридично доконаний факт".

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Він є одним із необхідних для лібералізації безвізового режиму з Євросоюзом, внесених до порядку денного на 4 лютого.

Верховна Рада у четвер підтримала також законопроект №3155 "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту" щодо вдосконалення процедури документування осіб, який також належить до "безвізового пакету".

А ще один проект закону – щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення або щодо затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення іноземців та осіб без громадянства або їх реадмісію – відклали на вечір.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування