В СБУ показали зброю, знайдену після вбивств на Майдані

Субота, 6 лютого 2016, 14:46
В СБУ показали зброю, знайдену після вбивств на Майдані

СБУ виявила фрагменти 23 одиниць зброї, з якої стріляли по активістах у лютому 2014 року під час подій на Майдані, з них ідентифіковано - 12 одиниць.

Про це 6 лютого повідомив представник СБУ Григорій Остафійчук під час прес-конференції, присвяченій переданню до ГПУ речових доказів у кримінальному провадженні з розслідування подій на Майдані у 2014 році.

За його словами, схованку зі зброєю, з якої стріляли на Майдані, було виявлено у Голосіївському районі Києва влітку 2015 року - фрагменти вогнепальної зброї було знайдено як у водоймі, так і у прибережній смузі. 

Під час проведення експертиз було частково встановлено номери зброї. 

"Ми дали запити до силових структур, оскільки ми не знали, яку причетність ця зброя має до подій на Майдані.... Нам надійшла інформація від ГПУ - що  зброя має пряму причетність до подій, які відбувалися на Майдані", – зазначив Остафійчук.

Як нагадав начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк, до розстрілів 48 мітингувальників та завдання вогнепальних поранень 80 особам 20 лютого на вул. Інститутській встановлено причетність спецроти київського "Беркуту". Встановлено також, що зброю було закріплено за співробітниками даної спецроти.  

У справі підозрюють 25 бійців спецроти і керівний склад полку "Беркут", з них 20  осіб перебувають у розшуку, 5 - під вартою, по двох з них справу слухають у суді, щодо трьох слідство завершено. 

"З полку "Беркуту" зникло 24 од. зброї - автоматів Калашникова АКМС калібром 7,62 мм, одна снайперська гвинтівка Драгунова та 3 помпові рушниці. Останні  - не знайдено. Знайдено 23 елементи, з яких можна скласти 23 автомати Калашникова, елементи гвинтівки Драгунова та ствол гладкоствольної гвинтівки марк ІЖ", - зазначив Остафійчук.

За його словами, з виявлених фрагментів було механічним шляхом видалено ідентифікаційні номери - їх спилено та зачищено.

 
 
 
 
 
 
 

Також Остафійчук повідомив, що зараз, з урахуванням матеріалів справи, які є у ГПУ, будуть проведені ряд експертних досліджень по цих зразках та залишках стволів. 

"Не виключаю, що будуть більш детальні дані (щодо використання зброї під час подій на Майдані)", - зазначив він. 

Як відомо, 5 лютого голова СБУ Василь Грицак та генпрокурор Віктор Шокін доповіли президенту Петру Порошенку про виявлення фрагментів вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані.

"З великою долею ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього – один ствол 12-го калібру мисливської гладкоствольної зброї", – повідомив Грицак.

У свою чергу Шокін пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках зброя була використана. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування