Філатов заплатить з бюджету 200 млн оточенню Коломойського

Середа, 2 березня 2016, 12:12

Фаворит дорожніх тендерів в Дніпропетровській області після загрози в’язниці передав половину своєї фірми оточенню Коломойського, фірма може отримати понад 200 мільйонів гривень від мерії Філатова.

Про це йдеться у розслідування "Наших грошей".

Видання зазначає, що компанія "УПС", власником якої у 2006 році був Тарас Палій, у 2008 році виграла держзакупівель на 2,25 млрд грн.

Після призначення головою ОДА Ігоря Коломойського, у червні 2014 р. відбулося гучне затримання тодішнього начальника департаменту капбудівництва мерії Володимира Лисого і самого Тараса Палія.

Лисому і Палію інкримінували розкрадання 13 млн грн. на ремонті доріг у 2011 році, коли мерія офіційно приймала значно більші обсяги робіт, аніж було виконано.

За словами одного з заступників Коломойського Святослава Олійника, "Гроші з міського бюджету, проходячи всього лиш одного переможця тендеру, одразу падали в "яму" – фіктивні фірми. Об’єм ("відкатів" – авт.) тут 30% – 50% від суми, яка виділяється".

При цьому Олійник сказав тоді, що до самих переможців тендерів він начебто претензій не має і хоче "відмити" всі ці структури"

Коли справа Лисого і Палія дійшла до суду, то замість привласнення, розтрати і заволодіння майном через зловживання службовим становищем (це довгі роки тюрми з конфіскацією), підозрюваним "світила" вже тільки службова недбалість і сума збитків зменшилась до 2,85 млн грн.

А через рік після затримання, у червні 2015 року, Лисого і Палія взагалі амністували і справу закрили.

24 грудня 2015 р. багаторічний єдиний власник "УПС" Тарас Палій уступив половину свого підприємства словацькій фірмі "Ароґраф", власницею якої є Ірина Гуназа – це контактна особа дніпропетровської міської організації партії "Україна майбутнього" Святослава Олійника.

Вже через тиждень після зміни власників "УПС" подав позов у суд про стягнення з Дніпропетровської міськради 204,64 млн грн. боргу за будівництво автодороги на ділянці від вул. Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ Луганськ Ізварине у 2011-2014 рр.

А 16 лютого "УПС" отримав позитивне рішення у першій інстанції. Чи подавалась апеляція поки невідомо, на подачу такої заяви міськрада мала 10 днів.

Тобто тепер мерія Філатова платитиме цій фірмі сотні мільйонів, і не тільки по старим боргам.

"УПС" залишається найбільшим підрядником по ремонту доріг у Дніпропетровську. За даними Порталу публічних фінансів, тільки у вересні-грудні 2015 р. Департамент комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міськради перерахував фірмі "УПС" 57,55 млн грн.

Влітку 2014 р. Держфінінспекція виявила, що мерія переплатила фірмі "УПС" 46,76 млн грн. З тих пір ДФІ намагається повернути ці гроші в бюджет міста. Але проти цього виступає як фірма, так і профільний департамент міськради. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News