Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукаш: Суд ЄС зобов'язав Україну виплатити Януковичам 6,3 млн грн

П'ятниця, 25 березня 2016, 22:19

Суд ЄС зобов'язав Україну відшкодувати позовні витрати в сумі 6 млн 378,4 тис. грн екс-президенту Віктору Януковичу і двом його синам - Олександру і Віктору (покійному), у справі щодо оскарження введених проти них Євросоюзом майнових санкцій.

Про це повідомила екс-міністр юстиції України Олена Лукаш.

"На прохання української влади Рада ЄС застосувала до низки осіб безглузді майнові санкції. Але гарантувала можливість оскарження такого рішення в Суді ЄС в Люксембурзі. І цим правом скористалися багато людей. І багатьом ці санкції скасовані", - написала вона на своїй сторінці в Фейсбук в п'ятницю.

Лукаш нагадала, що у вересні 2014 року в процесі розгляду скарг українських чиновників в Суді ЄС на прохання Міністерства юстиції України член Паризької палати адвокатів, співробітниця Baker & McKenzie Мехтієва подала клопотання про залучення України в якості третьої особи.

Однак, за словами Лукаш, відповідно до указу президента України від 25.06. 2002 № 581. Міністерство юстиції має узгоджувати свої дії з Міністерством закордонних справ і з Генеральною прокуратурою, але Мін'юст цього не зробив.

"В результаті цієї сумнівної ініціативи Мін'юсту і Мехтієвої 19 грудня 2014 року Кабмін був змушений зобов'язати Мін'юст відкликати подані Україною заяви про вступ до судових процесів... і 24 грудня 2014 року Україна повідомила Суд ЄС про відкликання своїх заяв про входження в процес. Цей відгук став причиною того, що суд ЄС наказами від 11 березня 2015 року виключив Україну з реєстрів в трьох справах", - написала вона.

"Суд ЄС ухвалив рішення про необхідність відшкодувати витрати низці позивачів, яких ті зазнали в зв'язку з подачею Україною таких заяв. Сума, яку Україна тепер повинна компенсувати трьом позивачам: В.Януковичу, О.Януковичу, В.Януковичу мол. становить 57 тис. 317,50 фунтів стерлінгів кожному. Через недбалість Мін'юсту сума боргу України вже становить 171 тис. 952,5 фунтів стерлінгів. Це 6 млн 378 тис. 436 грн. Такий от збиток", - повідомила екс-міністр юстиції.

Як відомо, до списку санкцій ЄС входять колишній президент України Віктор Янукович і його старший син Олександр Янукович. Загиблий молодший син українського екс-президента Віктор був виключений з "чорного списку".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування