Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Полозов: Якщо Савченко не привезуть у суд, ніхто не знатиме, чи вона жива

Субота, 5 березня 2016, 13:58
Полозов: Якщо Савченко не привезуть у суд, ніхто не знатиме, чи вона жива

Якщо 9 березня незаконно ув'язнену у РФ українську льотчицю, нардепа Надію Савченко не доставлять до суду, ніхто не буде знати, жива вона чи ні, і де перебуває, оскільки її можуть етапувати до якоїсь клініки для штучного виведення з голодування. 

Про це в інтерв'ю виданню "15 минут" заявив один з адвокатів Савченко Микола Полозов. 

Він нагадав, що Савченко оголосила про сухе голодування після рішення суду перенести засідання на 9 березня.

"Є велика проблема - у Росії зараз 4 вихідних дня. Савченко перебуває в ізоляторі, але у вихідні дні він не тільки не впускає адвокатів, родичів та консулів, він просто не працює. Тому неможливо отримати жодної інформації про стан здоров'я Надії", - зазначив адвокат. 

Він додав, що на сухому голодуванні людина може протриматися максимум тиждень.

"Але йдеться про здорову людину, а Савченко вже перебувала на звичайному голодуванні понад 20 днів  - не вживала їжу, пила тільки воду. Стан її внутрішніх органів на поточний момент оцінити неможливо, тому що останнє обстеження Надії робили  багато місяців тому. До того ж у слідчому ізоляторі просто немає лікарів", - повідомив Полозов.

"Ми вчора розмовляли з начальником слідчого ізолятора, він заявив, що оскільки у нього немає медичних працівників, то у разі погіршення здоров'я її просто перевезуть кудись в Ростов-на-Дону, покладуть в клініку і будуть штучно виводити з голодування, що, безумовно, є насильницьким годуванням, напуванням і т.і.", - додав він. 

Полозов підкреслив, що усі подібні переміщення відбуваються під грифом "секретно".

"З метою безпеки федеральні закони забороняють співробітникам ФСВП (Федеральної служби виконання покарань РФ) повідомляти будь-кому про місце знаходження ув'язненого під час його етапування. Тому якщо Савченко не доставлять до суду 9 березня, це буде катастрофа. По-перше, ніхто не буде знати, жива вона чи ні. По-друге, якщо її не доставлять до суду, ми поїдемо до слідчого ізолятора. Якщо її там не буде, треба буде піднімати глобальний шум з приводу її місця перебування. Влада буде приховувати це, і знайти Надію можна буде єдиним способом - здійснюючи тиск на Уповноваженого з прав людини в Росії Еллу Памфилову, яка може зреагувати", - додав адвокат. 

Також Полозов додав, що 9 березня "з СІЗО можуть прислати довідку, що за станом здоров'я Савченко не може бути в суді".

"Теоретично суд не в праві відмовити їй в останньому слові. ... Вони можуть просто оголосити перерву до її якогось одужання. Суддя не буде говорити, що насправді відбувається з Надією, який буде її стан здоров'я на 9 березня", - зазначив він.

Як відомо, раніше Полозов закликав Памфілову негайно розпочати моніторинг стану здоров'я Надії Савченко

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування