Кириленко готує заборону антиукраїнських книг із Росії

П'ятниця, 1 квітня 2016, 10:46

Міністр культури В'ячеслав Кириленко не виключає заборони на ввезення до України і продаж книг із Росії антиукраїнського змісту.

Про це він сказав із трибуни Верховної Ради під час "години уряду", у відповідь на запитання депутатів.

"Російськомовну видавничу продукцію ми ніяк не обмежуємо, у нас демократія. Але російська книга валом продовжує йти через український кордон – офіційно завозиться, "в сіру" завозиться і "в чорну" завозиться", - сказав Кириленко.

"Є декілька ініціатив – у тому числі, і щодо повної заборони російських книг… Але є побоювання, що можуть і потрібні, і політично нейтральній наукові видання потрапити автоматично під цю заборону", - зазначив він.

Тому Мінкульт спільно з Держкомтелерадіо опрацьовує "інший механізм, який підтримується також частиною видавців, – щодо запровадження так званого автоматичного ліцензування".

"Це коли з'являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України – так продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції – і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні", - розповів Кириленко.

"Приблизно відомий перелік російських видавництв, які дозволяють собі такі речі, друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових крамниць", - сказав він.

За словами міністра, у такому випадку "необхідно буде внести зміни до законодавства, аби надати необхідні функції державного контролю Держкомтелерадіо, Митниці, Служби безпеки й іншим зацікавленим відомствам – і забезпечити повне вилучення із українського обігу всіх книжок, брошур і публікацій російського походження, які несуть невизнання державного суверенітету України і розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

"Практично такі проекти рішень уже готові. Ще ми проведемо одне обговорення – і будемо виходити на рішення і внесення вам (парламенту) пропозицій", - сказав Кириленко

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...