Bellingcat: РФ била по Україні з "Градів" понад 300 разів

Неділя, 17 квітня 2016, 23:19
Bellingcat: РФ била по Україні з Градів понад 300 разів

Міжнародна група журналістів Bellingcat встановила факти використання російською стороною установок "Град" понад 300 разів проти України зі своєї території. 

Про це керівник організації Еліот Хіггінс розповів німецькому телеканалу ARD, пише Укрінформ.

"Ми досліджували атаки літа 2014 року в Україні. Багато що доводило те, що обстріли здійснювалися з іншого боку кордону, з Росії, але бракувало доказів", - зазначив Хіггінс. 

Тепер, за його словами, докази з'явилися на основі аналізу супутникових даних: увійшовши до відкритих програм Google, "кожен може побачити, що з середини липня 2014 року поля (у Східній Україні) зазнавали обстрілу з "Градів", понад 300 ударів", зазначається у репортажі.

На тих же картах можна виявити і самі реактивні системи залпового вогню, сховані в укриттях. За даними журналістів, російські військові стріляли як мінімум у 5 напрямках. Є відеосвідчення і в соціальних мережах, а встановити точно місця, де вони були зняті, також вдалося за допомогою Google Maps, зазначає Хіггінс.

"Усе свідчить про те, що це були сплановані атаки", - зазначає журналіст.

Як відомо, з початку військової агресії на Донбасі журналісти Bellingcat неодноразово наводили докази присутності російських військ та озброєння на території України, попри те, що влада РФ запевняла у зворотньому.

Також експерти Bellingcat брали участь у розслідуванні катастрофи малайзійського Боїнга, який було збито бойовиками над територією Донецької області у 2014  році,  усі 298 осіб на борту загинули. У доповіді зазначалися імена російських військових, які, на думку розслідувачів, причетних до катастрофи MH17.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування