Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Засідання Радбезу ООН по Донбасу завершилося безрезультатно

П'ятниця, 29 квітня 2016, 03:25
Засідання Радбезу ООН по Донбасу завершилося безрезультатно
ЕРА

Засідання Радбезу ООН по ситуації наДонбассе завершилося безрезультатно через проект заяви, запропонований постпредом РФ в ООН Віталієм Чуркіним.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зазначено, що в ході засідання відбулася словесна перепалка між замглави МЗС України Вадимом Пристайко та Віталієм Чуркіним через тексту заяви для преси за підсумками засідання в четвер.

Заява, за словами Чуркіна, містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених Мінську домовленостями, а також заклик Радбеза до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.

У відповідь Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Що ж стосується заяви по Одесі, то він запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.

"Я думаю, що це (пропозиція Росії - ІФ) - нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію (в Одесі)", - зазначив українських дипломат.

Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких Чуркін звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах протестуючих на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем.

Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того він нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 року, а це за день до підписання згаданих домовленостей, що свідчить про те, що РФ заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи ні на які угоди.

У свою чергу представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. А за словами представника Франції запропонована Росією заява не охоплює всі події і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.

У підсумку заяву так і не було прийнято і засідання Радбезу було закрито. Головуючий запропонував продовжити обговорення з участю зацікавлених сторін після засідання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування