Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія повернула кримських татар у часи жорстоких утисків – Парубій

Середа, 18 травня 2016, 10:23
Росія повернула кримських татар у часи жорстоких утисків – Парубій

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що анексія Криму Росією після 2014 року повернула кримських татар у часи репресій і депортації 1944 року.

"Сьогодні минає 72 роки з дня введення в дію злочинного наказу Сталіна про виселення всього кримськотатарського населення Криму, що уже визнано геноцидом мирного населення", – сказав він, починаючи засідання парламенту.

"Під час головної хвилі депортації 18-20 травня, за три дні, було виселено більше як 180 тисяч осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар", – нагадав Парубій

За його словами, "лише незалежна Україна дала змогу кримським татарам повернутися на рідну землю, звідки були вигнані їхні прадіди, діди та батьки, і вільно жити без страху арештів та переслідувань".

"Російська окупація Криму знову повернула кримськотатарське населення в часи жорстких утисків і переслідувань. Головний орган самоорганізації кримських татар – Меджліс – російськими окупантами проголошено екстремістською організацією", – заявив спікер.

"Страх і усвідомлення власного злочину змушують окупантів забороняти навіть жалобні заходи в пам’ять жертв депортації. На жаль, таких утисків зазнають у Криму й українці", – додав він.

"Разом ми викинемо російського окупанта і звільнимо всі українські землі, збудуємо наше спільне щасливе майбутнє. Крим – це Україна", – переконаний Парубій.

Він нагадав, що у середу, 18 травня, по всій Україні, у різних містах відбудуться заходи вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу під час примусової депортації.

"О 12-й годині відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, а телеканали і радіостанції передадуть спеціальний сигнал. Пам’ятні заходи відбуваються під гаслом: "18 травня – ми всі кримські татари", – сказав спікер.

"І тому о 12-й годині, як і вся Україна, як і всі українці по всьому світу, всіх куточках – ми вшануємо спільно хвилиною мовчання жалобний день нашої історії – День депортації", – поінформував Парубій

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування