Лавров: Донбас ніколи не погодиться на миротворців

Вівторок, 31 травня 2016, 12:58

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров категорично відкинув умови України про те, що безпека на Донбасі повинна передувати проведенню місцевих виборів в зоні АТО.

Про це він заявив у ході онлайн-конференції в ефірі радіо "Комсомольская правда"

"Зараз раптом тема безпеки стала головною для Порошенка, і не тільки припинення вогню, але й забезпечення якимись силами безпеки на всій території Донбасу.

Хочу сказати: на це Донбас ніколи не піде", - заявив він.

За словами Лаврова, Росія наполягає на іншому підході. У Москві заперечують проти створення місії, яка повинна гарантувати безпеку, але допускають посилення нинішньої місії ОБСЄ: "Розширення (повноважень), збільшення кількості спостерігачів".

Також Лавров зажадав, щоб політичні процеси – вибори і надання особливого статусу Донбасу – почалися ще до того, як з'являться гарантії безпеки для людей в зоні АТО.

"Українці кажуть, що політреформи почнуться, тільки коли безпека буде на 100% забезпечена протягом декількох тижнів або місяців. Але так неможливо, так не буває", - підкреслив він.

Глава МЗС РФ перерахував ті кроки, які, на його думку, має зробити Україна, перш ніж можна буде говорити про забезпечення безпеки у регіоні.

"За політичними аспектами все на боці Києва. Це стосується статусу Донбасу, який погоджений у мінських угодах і повинен бути закріплений у Конституції. Це стосується амністії... А зараз нам кажуть, що візьмуть на основі закону від 1996 року.

Це крайній крок, який повинен бути закріплений у конституції - вибори. І в мінських угодах прямо записано, що всі ці кроки повинні бути узгоджені з Донбасом, але нічого цього ми не бачимо", - вважає він.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", питання про проведення місцевих виборів на територіях поза контролем Києва в останні місяці став ключовою проблемою на переговорах у "нормандському форматі".

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування