Рада просить у Вселенського Патріарха незалежності церкви від РПЦ

Четвер, 16 червня 2016, 11:47

Верховна Рада ухвалила звернення до Вселенського Патріарха із проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні.

За – проголосували 245 народних депутатів.

Парламент розглянув поект цієї постанови 4793 на сайті Ради за скороченою процедурою.

уточнено о 13:11 У додатку до постанови на сайті Ради міститься абзац: "В умовах, що склалися, народ України вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, що потерпають від російської агресії, але й став одним із чільних ідеологів "русского мира", а, отже, й одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України". 

Однак комітет запропонував виклаксти цей абзац в іншій редакції - без згадування імені глави РПЦ, патріарха Кирила.

Нардепи вказують на агресію з боку РФ по відношенню до України, зокрема на анексію Криму. 

Отже, у зверненні депутати просять Вселенського Патріарха визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви. Крім того, депутати просять взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав Українське православ’я.

Проти ухвалення цього звернення проголосували 14 народних депутатів, 11 з яких – члени фракції Опоблоку. 

 

Як відомо, у неділю, 19 червня, повинен початися Всеправославний собор. Він покликаний об'єднати лідерів 14 незалежних православних церков для встановлення єдності серед 300 мільйонів православних християн.

Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій I заявив, що історичний Всеправославний собор пройде на Криті, незважаючи на те, що Росія не братиме в ньому участі.

При цьому Вселенський патріарх висловив надію, що РПЦ, а також інші церкви, які відмовилися від участі в Всеправославному соборі, змінять своє рішення.

Тетяна Кусок, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...