Українська делегація в ПАРЄ обурена позицією Ягланда – Геращенко

Понеділок, 20 червня 2016, 17:47
Фото з Facebook Геращенко

Українська делегація в ПАРЄ готує листа з обуренням через відсутність у щорічній доповіді генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда згадок про порушення прав людини в Криму і на Донбасі.

Про це повідомила в понеділок у Facebook перший віце-спікер Ірина Геращенко.

За її словами, нардеп Сергій Соболєв поставив спільне від української делегації питання генсеку Ради Європи: "як так трапилося, що в щорічній доповіді генсека про права людини на 104 сторінках немає жодного слова про порушення фундаментальних прав людини в анексованому Криму і окупованому Донбасі, жодної згадки про тортури і арешти кримських татар, заручників, порушення права на життя, свободу слова, безпеку".

"На нашу думку, Янгланд дав жахливу і цинічну відповідь! Він заявив, що начебто інформація про стан з правами людини в окупованому Криму і Донбасі не увійшла в щорічну доповідь про права людини...., тому що в цю доповідь включається інформація, що отримана від cпеціальних моніторингових місій РЄ і тд. А так як до Криму і Донбасу ніякі місії минулого року не допускалися, то і ніяка інформація в доповідь не увійшла!", - обурилася Геращенко.

"Відповідав він дуже невпевнено, і його позиція викликає обурення. Виходить, що якщо РФ закрила від світу окуповані території - то відтепер РЄ мовчатиме про знущання над українцями і кримськими татарами? Просто ганьба. Наша делегація готує листа з обуренням цією позицією", - написала вона.

В іншому пості Геращенко також відзначила зміну позицій в ПАРЄ щодо ситуації в Україні.

"Ситуація в ПАРЄ дуже непроста. РФ задіює значні ресурси і працює з політичними групами, ми відчуваємо зміну позицій, пом'якшення риторики, заклик повернути росіян вже цього року. Змінюється ситуація навіть в тих групах, що традиційно підтримували Україну в нашій боротьбі за європейські цінності і права людини: в групі лібералів, консерваторів, в ЕРР. Не говорю вже про соціалістів, там все складно", - написала народний депутат.

Ще одним тривожним сигналом вона назвала те, що чи не вперше в історії ПАРЄ доповідачу з Чехії, яка готує доповідь про наслідки війни на Донбасі, відмовили в пролонгації терміну роботи над доповіддю, попри загострення ситуації на Донбасі.

"Україна зараз дійсно захищає світ від тотальної зради принципів...і колись нинішнім європейським політикам буде соромно за їх конформізм. Але нам потрібно вистояти і не дати РФ жодного шансу не бути покараною за війну і вбивства українців", - написала Геращенко.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News