Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Афанасьєв розповів про труднощі зі здоров'ям і засобами на життя

Середа, 29 червня 2016, 15:23

Геннадію Афанасьєву, визволеному з російської в'язниці, прописали багато ліків, купити їх поки що допомогла російська громадська організація.

Про це він розповів в інтерв'ю "Укрінформу", відповідаючи на запитання про своє здоров'я й результати медобстеження.

"Мені сказали, що в мене важкий психічний стан через те, що я трохи більше двох років перебував у маленькій камері. А щоб я не почувався в лікарняній палаті так само, як у ній, мені потрібно якесь курортно-профілактичне лікування, реабілітація. А ще мені призначили дуже багато досить дорогих таблеток - лише чотири їх види коштують 100 доларів", – повідомив Афанасьєв.

"Мені допомогла коштами на якийсь час російська громадська організація, яка займається українськими політв'язнями. Але про якусь реабілітацію поки мови немає", – сказав він.

"Я навіть ці таблетки не можу регулярно вживати – не встигаю, бо це треба робити після їжі, а я весь час серед людей, на зустрічах у місті, а щоразу снідати й обідати там дуже дорого", – пожалівся 25-річний Афанасьєв.

З лікарні він вийшов до друзів, кримський друг Алим прихистив Афанасьєва у себе в Києві.

"У мене на даний час немає ні житла, ні роботи, мені зараз нікуди повертатися й нема за що харчуватися", – сказав Афанасьєв і зазначив: "Якщо повернутися до фотографії, якою я міг би заробити на життя, я не зможу допомагати політв'язнем. Це важко суміщати…".

"Якби мені допомогли, якби в мене було де жити й що їсти, я працював би з ранку до ночі. Мені подобається те, що я роблю. Я хоч і виснажений, як вичавлений лимон, але я знаю, що ця добра справа", – заявив Афанасьєв.

По допомогу у держоргани України він не звертався: "Я не знаю, до кого мені звертатися, чи маю я на це право, бо я не почуваюся людиною, яка більше за інших чогось заслуговує. Я не почуваюся героєм, і не знаю, як бути, тому що тільки-но повернувся з в'язниці. Це така перевтома!".

"Я ще не бачив цієї свободи й не зрозумів, що до чого. Коли ви повертаєтеся з роботи додому, ви відчуваєте: "О, як добре вдома". А я повернувся з полону, але це відчуття не можу отримати. Мама скоро поїде назад у Сімферополь, а мені через ФСБ туди не можна", – сказав Афанасьєв.

Він зізнався, що не налаштований вороже до росіян.

"Першу допомогу після повернення в Україну мені надали саме російські громадські організації, які допомагають українським політв'язнем у Росії. Їх багато, назву, наприклад, "Росузник", – наголосив Афанасьєв.

"Є російська влада, а є росіяни", – зазначив він і додав, що частина росіян розуміють, що відбувається в Криму, в Україні, соромляться й допомагають.

За словами Афанасьєва, він зараз живе й харчується "тільки завдяки допомозі російських правозахисників", які й у в'язниці йому допомагали.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: