Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко розповів, як умовляв депутатів на зміну Конституції

П'ятниця, 3 червня 2016, 15:32

Президент Петро Порошенко вважає внесення змін до Конституції в частині правосуддя одним із найважливіших рішень за час свого президентства.

Про це він заявив на прес-конференції 3 червня.

"Вчора, я переконаний, була спільна перемога всіх українців. Вчора Верховна Рада підтримала запропонований мною проект про судоустрій і статус суддів – і були проголосовані конституційні зміни в частині судової реформи… Розпочинається перезавантаження судової гілки влади", – сказав Порошенко.

"Левову частину часу впродовж останніх декількох тижнів я витрачав на переговори з фракціями, з депутатами, переконував і фракції, і окремих депутатів у важливості голосування конституційних змін у частині правосуддя", – зізнався президент.

"Без зайвого пафосу хочу сказати, що вважаю це рішення одним із найголовніших за весь час мого президентства. І я хотів би подякував усім, хто підтримав конституційній зміни…", – додав він.

Порошенкові прикро, що проти реформи висловилися ті політичні сили, яких він вважав своїми партнерами.

Порошенкові прикро, що проти реформи "і на захист суддівської касти" висловилися ті політичні сили, яких він вважав своїми партнерами.

"Якби вчора реформа провалилася… це би чітко означало консервацію наявної судової влади на роки – більш, ніж через рік ми б мали тільки право реєструвати законопроект, потім обговорення, потім перше читання, потім друге читання. Напередодні парламентських виборів ніхто би цього не робив – і початок дискусії про повне перезавантаження суддівської влади ми могли б почати лише з новим парламентом після '20-го року", – сказав він.

"Але зараз реформі бути. Зміни настануть. На жаль, не за один день, але закон передбачає розраховане на 2 роки глибоке очищення системи", – додав президент.

Порошенко наголосив, що починається цей процес із Верховного Суду. "Вже через півроку ми маємо завершити конкурси, добори, дискусії, перевірки, призначення, обрання. Повністю має бути сформований новий Верховний Суд, який буде новою касаційною інстанцією і стане гарантом захисту конституційних прав і свобод громадян в частині суддівської влади".

"Всі нові судді будуть призначатися на конкурсній основі. Цей процес розпочнеться уже в 2016 році. Доступ до роботи суддями відкривається і для юристів, адвокатів, науковців… Каста зруйнована", – заявив президент.

"Процес уже руйнується в прокуратурі. Знято обмеження участі адвокатів і науковців на посадах прокурорів", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що за реформою судді позбавляються "повної недоторканності". "Цього немає ніде в світі – і нарешті цей радянський рудимент буде ліквідовано в Україні. Неможна притягнути суддю (до відповідальності) лише за зміст рішення…", – сказав президент.

"Рівень незалежності судової системи значно посилиться, а політичні впливи – навпаки суттєво знизяться. І себе самого я позбавив таких можливостей змінами до Конституції. А от людям реформа повертає право на чесний, справедливий суд", – переконує він.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...