На журналістів в Україні стали менше нападати – експерт

Понеділок, 6 червня 2016, 14:12

Порівняно з минулим роком кількість нападів на журналістів в Україні цьогоріч дещо зменшилася.

Про це заявила виконавчий директор ГО "Інститут Масової Інформації" Оксана Романюк на прес-конференції, повідомляє "Укрінформ".

"Станом на сьогодні кількість нападів і перешкоджань журналістам за їхню законну професійну діяльність дещо зменшилася у порівнянні з попереднім роком. За п'ять місяців ми зафіксували 18 випадків побиттів. Для порівняння за весь минулий рік у нас було 58 побиттів", – сказала вона.

Однак, за словами Романюк, у травні почалася негативна тенденція, оскільки кількість нападів на представників медіа дещо зросла. Зокрема, таких випадків було 7. Основними агресорами по відношенню до журналістів були пересічні громадяни, а найбільше "дісталося" журналістам-розслідувачам.

"У Криму ми зафіксували у цьому році значне погіршення ситуації зі свободою слова. Якщо за весь минулий рік було 44 випадки, то лише за п’ять місяців уже маємо 24 випадки. Тобто іде тенденція на збільшення тиску на журналістів. Основні структури, які тиснуть на журналістів у Криму – це російське ФСБ і так звана прокуратура, очолювана Наталією Поклонською", – розповіла вона.

Романюк також зауважила, що цьогоріч є і позитивна тенденція – збільшення кількості справ про порушення прав журналістів, які дійшли до суду. Зокрема, торік таких було загалом 11, а лише за перший квартал цього року їх уже 12.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News