Фірташ намагався підкупити німецьких правоохоронців - ЗМІ

Середа, 13 липня 2016, 09:46
Фірташ намагався підкупити німецьких правоохоронців - ЗМІ

У справі про підкуп німецьких правоохоронців одним із ключових доказів може стати доручення, власноруч підписане українським олігархом Дмитром Фірташем.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на німецький часопис Der Spiegel.

Даний документ олігарх підписав 12 травня 2014 року на ім'я двох співробітників Управління кримінальної поліції землі Мекленбург - Передня Померанія.

Ці правоохоронці, як повідомляли раніше німецькі ЗМІ, начебто через посередників отримували хабарі від Фірташа, незаконно роздобуваючи конфіденційну інформацію в інтересах замовника.

Підкуп державних посадовців, згідно з Кримінальним кодексом Німеччини, так само є злочином, як і отримання ними хабара. За такий злочин передбачене покарання від трьох місяців до п'яти років ув'язнення. Утім, український бізнесмен, як повідомили DW у прокуратурі Шверіна, не є підозрюваним у цій кримінальній справі.

Адвокати Фірташа через його речника підтвердили на запит DW існування відповідного доручення.

Адвокати Фірташа стверджують, що доручення від 12 травня 2014 року було видане насамперед довіреній особі бізнесмена – Роберту Шетлеру-Джонсу. "За порадою пані В. супроводжуючими особами Шетлера Джонса було названо ще трьох осіб. Їх було представлено (Фірташу. - Ред.) як "адвокатів, які мають досвід у таких справах", - зазначив у коментарі DW речник олігарха Даніель Капп, посилаючись на позицію юристів Фірташа.

Представник мільярдера наполягає, що ці "адвокати" насправді є співробітниками поліції, Фірташ дізнався лише після арешту Крістіни В.

Крім того, заявляє речник, у дорученні не йшлося про завдання встановити контакт з офіційними установами у США. "Першими до пана Шетлера-Джонса звернулися офіційні особи із США", - наголосив Капп.

Із квітня цього року прокуратура північнонімецького міста Шверін розслідує кримінальну справу, підозрюваними в якій є двоє співробітників Управління кримінальної поліції землі Мекленбург - Передня Померанія, а також приватна детективка з Берліна Крістіна Вілкенінґ.

За даними Der Spiegel, жінка отримала від Фірташа 520 тисяч євро за "інформаційні і консультаційні послуги".

"Консультантка", яку ЗМІ називають колишньою журналісткою та агенткою східнонімецької "штазі" під позивним "Ніна", пообіцяла за ці гроші організувати в інтересах олігарха неформальну комунікацію з американськими правоохоронними органами і спецслужбами.

Фірташ, повіривши у серйозні зв'язки 69-річної "консультантки" у США, доручив їй з'ясувати, "чого хочуть від нього американці"(йшлося про його можливу екстрадіцю в США – УП). Відповідне замовлення олігарх зробив навесні 2014 року після того, як опинився у Відні під підпискою про невиїзд в очікуванні рішення суду про екстрадицію до США.

У квітні цього року, коли "Ніну" та двох її поплічників заарештували за підозрою в хабарництві, у ЗМІ не було інформації про те, чи є у справі докази того, що німецькі правоохоронці діяли за прямою вказівкою Фірташа. Повідомлялося, що гроші й завдання вони отримували від Вілкенінґ.

А Фірташ, на віденській віллі якого у квітні відбулися обшуки, проходить у справі як свідок.

Der Spiegel пише, що поліцейські з північної Німеччини, а також їхня берлінська спільниця жодної користі замовнику не принесли.

Шетлер-Джонс - давній друг і консультант Фірташа - нерозривно пов'язаний зі становленням бізнес-імперії олігарха. Британець обіймав керівні посади у скандально відомій компанії "РосУкрЕнерго", а також у холдингу Group DF. Декілька років тому у Великобританії виникла суперечка про чистоту партійних кас після того, як стало відомо, що Шетлер-Джонс особисто і через підконтрольну йому фірму жертвував кругленькі суми на потреби Консервативної партії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування