Фахівці пояснили, звідки в Києві смог

Вівторок, 26 липня 2016, 10:30
Фахівці пояснили, звідки в Києві смог

У Державній службі з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів пояснюють смог Києві високою температурою разом з відсутністю опадів і вітру, що спричинило накопичення шкідливих домішок в приземному шарі атмосфери.

Про це йдеться в повідомленні держслужби.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Києві, станом на 22-25 липня поточного року рівень забруднення у столиці перевищує середньодобові граничнодопустимі концентрації (ГДК): діоксиду азоту - в 2,75-3,25 рази на всіх постах, крім просп. Науки,37, Гідропарк; формальдегіду в 1,0-1,3 рази на пл. Беспрабській, вул. Каунаській, пл. Перемоги, 98/2, пл. Московській.

За результатами проведеного 25 липня досліджень на територіях розташування об’єктів житлового фонду, громадських будівель, установ соціального, культурного та побутового призначення максимальні концентрації шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери в точках відбору повітря (пр.-т Бажана, 16, вул. Р.Окіпної, 4Б, вул. Хрещатик, 26) наближалися граничнодопустимих.

При збереженні високого температурного режиму, за відсутності тривалих опадів та вітру рівень забруднення атмосферного повітря буде зростати, наголошують у держслужбі.

Це може сприяти загостренню хронічних хвороб верхніх дихальних шляхів, легенів, серцево-судинної системи, алергічним проявам, у тому числі бронхіальної астми у людей.

У зв’язку з цим для зменшення накопичення шкідливих речовин у повітрі та впливу на здоров'я населення Головне управління Держпродспоживслужби в Києві рекомендує столичній владі, якщо є така змога, обмежити рух автотранспорту на центральних вулицях міста, особливо вантажного. При цьому рух на центральних автомагістралях має бути безперервний, без утворення заторів.

Покращити ситуацію, як стверджують фахівці, можна за допомогою щоденного поливу автошляхів, прибудинкових територій і зелених зон біля будинків у ранкові і вечерні години.

При цьому недопустимим є здійснення неорганізованого спалювання відходів, будь-яких матеріалів, розведення багаття для приготування страв на відкритому повітрі на міських і приміських територіях.

При цьому людям, які схильні до зазначених вище захворювань, людям похилого віку і дітям рекомендується обмежити перебування на відкритому повітрі у денні години.

Під час підвищеної сонячної активності (12:00-15:00) краще зовсім утриматися від прогулянок. Перебувати в цей час на пляжі взагалі не рекомендується, зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, вранці 25 липня центр та лівий берег столиці затягло смогом. При цьому запаху гару не було.

Українська правда. Київ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування