Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії створюють "резервну копію" Рунету

Четвер, 7 липня 2016, 12:32

У російського сегмента інтернету восени 2016 року з'явиться так звана резервна копія Рунету.

Як пише російське видання РБК, некомерційна організація MSK-IX, яка спільно з "Ростелекомом" володіє найбільшою точкою обміну трафіком у Росії, приступила до її створення.

Для цього створено Фонд розвитку мережевих технологій "Індата", розповів РБК виконавчий директор фонду Олександр Степанов і підтвердив голова АНО "MSK-IX" Олексій Платонов. На першому етапі "MSK-IX" інвестує у фонд близько 70 мільйонів рублів, повідомили співрозмовники РБК.

"Індата" буде займатися "макроскопічними дослідженнями інтернету" – аналізувати, як у мережі "ходить" трафік і як взаємодіють автономні системи.

Результатом досліджень має стати створення єдиної системи, яка об'єднає в собі бази даних IP-адрес голландської реєстратури RIPE NCC (займається розподілом IP-адрес між операторами зв'язку, в тому числі російськими), й інших реєстратур – всього таких організацій у світі 5, а також бази даних маршрутної інформації інтернету.

Також фонд збирається розробити систему візуалізації руху трафіку в мережі, щоб виявляти проблеми в маршрутизації, і створити низку web-інструментів, які дозволять російським фахівцям у режимі реального часу отримувати інформацію про стан мережі і їхні взаємодії один з одним.

Російські чиновники вирішили створити "резервну копію" Рунету ще у 2014 році - після загострення політичної обстановки і появи побоювань, що Рунет можуть відрізати від глобальної мережі.

До кінця 2015 року Мінкомзв'язку РФ підготувало законопроект, який передбачає створення "державної інформаційної системи забезпечення цілісності, стійкості і безпеки функціонування російської частини мережі інтернет". За задумом авторів, російська держсистема мала б стати "дублем" всесвітньої системи.

Поки законопроект існує в кількох версіях, жодну з яких іще не обговорювали публічно.

Ідея створення системи в MSK-IX з'явилася ще рік тому і не була пов'язана з законопроектом, який розробляло Мінкомзв'язку РФ, каже Платонов. За його словами, в розрізненому вигляді копія RIPE NCC існує, наприклад, в Росниирос ще з 2004 року, але об'єднаної системи реєстрів IP-адрес у Росії зараз немає.

Засновниками АНО "MSK-IX" є Російський НДІ розвитку суспільних мереж і "Союз операторів інтернет".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:37
Готель, атакований в Миколаєві, нещодавно відновився після обстрілу в 2022 році – Кім
09:24
У Польщі думають змінити підхід до підготовки "активного резерву" армії
09:10
Окупанти заявили про збиття 17 БПЛА над Росією, частину - біля нафтобази
09:01
Виставка досягнень книжкового господарства. В Києві відкрили ще один фестиваль книги
08:54
Італія викликала посла Росії через привласнення майна "дочки" італійської компанії
08:40
Херсонщина: росіяни влучили в об’єкт критичної інфраструктури та навчальний заклад
08:30
Що варто знати про Страсний тиждень: звичаї та церковні традиції
08:22
Росія знову втратила понад тисячу військових за добу
08:15
Скелетоніст Гераскевич: Якщо ми будемо слухати все, що хоче МОК, тоді будемо бачити російських терористів на спортивних змаганнях
08:01
Вчені припускають, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику
Усі новини...