ГПУ розслідує нову "газову справу". Причетний екс-міністр Злочевський

Четвер, 7 липня 2016, 16:08
ГПУ розслідує нову газову справу. Причетний екс-міністр Злочевський

Генеральна прокуратура почала операцію по виявленню нової "газової схеми", до якої причетний екс-міністр екології Микола Злочевський.

Про це заявив у Києві під час прес-конференції генпрокурор Юрій Луценко.

"Сьогодні з 11 години почалася нова операція по виявленню ще однієї схеми по розкраданню газу. На цей раз це фірми, які не мають угоди про спільну діяльність, а мають пряму ліцензію на видобування газу від держави", - сказав він.

"Обшуки відбулися на території міста Києва, київської області та ще трьох регіонів держави в рамках розслідування злочинної схеми по ухиленню від податків на приблизну суму близько мільярда гривень за останні два роки", - додав Луценко.

За його словами, "схема існувала і раніше, але зараз ми беремо два останні роки і бачимо, що… за статтями про фіктивне підприємництво і ухиляння від сплати податків підозрюється компанія, до якої має відношення екс-міністр Микола Злочевський".

"Сама схема складалася з того, що компанії "Еско-Північ", яку заснувала британська компанія "Burisma", через ряд фіктивних підприємств виводила свої прибутки у фіктивні витрати, чим уникала від сплати податку на прибуток", - розповів Луценко. 

"Питання до Злочевського були завжди, але тепер вони стали більш вагомими і щодо його діяльності на газовому ринку України", - сказав Луценко.

Він наголосив, що "інші акціонери Burisma до злочинних схем жодного відношення не мають".  

Луценко додав, що поки жодних затримань і арештів у цій справі не було. За його словами, виявлення цієї схеми займе "досить довгий час".

"Треба пройти декілька десятків компаній, довести їхню фіктивність. Частина з них уже визнана фіктивними, що дає нам повну підставу готувати підозру для працівників "Еско-Північ". Директор цієї компанії та його менеджмент безумовно будуть відповідати за свої вчинки", - сказав Луценко.

Як відомо, Микола Злочевський був міністром екології в уряді Миколи Азарова з липня по грудень 2010 року. Був членом Партії регіонів.

Нагадаємо, до складу правління Burisma входять, зокрема, син віце-президента США Хантер Байден і екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

Шумілін Олександр, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування