Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

В АП сподіваються, що е-декларції повноцінно запрацюють з вересня

Вівторок, 16 серпня 2016, 05:49
В АП сподіваються, що е-декларції повноцінно запрацюють з вересня

В Адміністрації президента сподіваються, що система електронного декларування повноцінно запрацює з вересня, хоча на її перевірку, за інформацією відомства, потрібно близько півроку.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив завідувач відділу департаменту інформаційної політики Адміністрації президента Володимир Горковенко.

"Тут є бачення айтішників, етап перевірки програми на предмет злому, доступ сторонніх осіб, проблеми витривалості - все це займало стільки часу, скільки це розроблялося. Вона розроблялася півроку. Відповідно, стільки ж потрібно часу, щоб її перевірити. Але в ідеалі хотілося б вірити, що це запрацює з вересня ", - зазначив він.

При цьому Горковенко підкреслив, що винуватцем у зриві запуску системи е-декларування є не президент Петро Порошенко або інші високопоставлені чиновники, а розробники.

"Розробники програми, яка повинна забезпечити повноцінне функціонування цієї системи, зробили свою роботу неякісно. Тут намагаються перенести з хворої голови на здорову. Звинувачують Турчинова, президента, Гройсмана. Але чому всі мовчать, чому розробники зробили діряву програму, яка не дозволяє належним чином запустити електронне декларування ", - додав він.

Як відомо, система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією.

Разом з тим, 14 серпня опівночі сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

Водночас, як повідомляла Європейська правда, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі вже заявили, що запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статті "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи".

Зокрема, у статті спростовується міф про неготовність системи до експлуатації.

Тим часом, до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, державні службовці вже почали вносити свої декларації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...